Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

26. 04. 2018. 21:23 >> 21:24

GRAĐANI SMATRAJU

Zdravstvo bolje, ali i dalje se daje novac

Većina građana smatra da se sistem zdravstvene zaštite u Crnoj Gori poboljšao, ali zabrinjava podatak da više od polovine njih poznaje nekoga ko je dao novac da bi mogao da ostvari pravo na zdravstvenu uslugu.

To je saopšteno na HealthUP konferenciji Poboljšanje saradnje i uspostavljanje međusektorskog partnerstva u domenu zdravlja u Crnoj Gori, koju je organizovala nevladina organizacija (NVO) CAZAS.

Predstavnica NVO CAZAS, Sanja Šišović, navela je da je Istraživanje o zadovoljstvu korisnika zdravstvenog sistema pruženim uslugama realizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) početkom godine.

Šišović je istakla da je Istraživanje pokazalo da većina ispitanika smatra da se u posljednje vrijeme sistem zdravstvene zaštite odnosno, kako je kazala, kvalitet pruženih usluga u zdravstvu „ili veoma povećao ili se uglavnom poboljšao“.

Podaci iz istraživanja koji su, kako je kazala, zabrinjavajući, ukazuju na to da oko 40 odsto ispitanika ne zna kome bi se obratilo ukoliko bi neko njihovo pravo kao pacijenta bilo ugroženo.

„Oko 41 odsto ispitanika, čak i ukoliko zna kome bi se obratilo, smatra da njegovo žaljenje na to da njegovo pravo kao pacijenta nije ispoštovano ne bi dovelo do određenog rezultata. To nam jasno ukazuje da moramo unaprijediti sistem zaštite prava pacijenata u Crnoj Gori i možda pronaći neki drugi mehanizam za promociju Institucije zaštitnika“, rekla je Šišović.

Prema njenim riječima, više od polovine ispitanika je kazalo da je, ili imalo situaciju, ili da zna nekoga ko je dao novac nekome da bi mogao da ostvari pravo na zdravstvenu uslugu.

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Alma Drešević, istakla je da je zdravstveni resor pokazao značaj nevladinog sektora i važnost međusektorske saradnje kroz, kako je rekla, obavezno učešće predstavnika NVO u radnim tijelima kao što su Nacionalni koordinacioni savjet za alkohol, učešće u izradi Strategije za mentalno zdravlje, Protokola o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad djecom u saradnji sa UNICEF-om.

Ona je rekla da su tokom prošle i ove godine ostvareni značajni projekti kao što su uvođenje elektronskih servisa, kreiranje nove liste ljekova i otvaranja Centra za autizam.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније