Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 04. 2018. 19:01 >> 18:55
3

BOGDANOVIĆ PORUČIO

"Razmišljamo o uslovima za izlaganje Filermose"

Crna Gora intenzivno razmišlja o stvaranju uslova za adekvatno izlaganje ikone Bogorodice Filermose, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom sastanka s velikim kancelarom Suverenog Viteškog Malteškog Reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom na Malti.

"Bogdanović je tokom razgovora izrazio posebnu zahvalnost za humanitarnu pomoć koju Suvereni Viteški Malteški Red nudi Crnoj Gori i istakao da Crna Gora cijeni zalaganja na ovom planu, posebno ponudu za pružanje ekspertske pomoći našim stručnjacima u oblasti medicine", poručili su iz Ministarstva kulture.

Ministar je naglasio značaj koji ikona Bogorodice Filermose ima za odnose Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda.

Veliki kancelar Buzelager je iskazao interesovanje za navedeno pitanje, pri čemu su sagovornici izrazili potpunu saglasnost o potrebi kontinuiteta saradnje između Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda.

"Takođe, istaknuto je da će Suvereni Viteški Malteški Red pomoći Crnoj Gori u pronalaženju najboljih stručnjaka u oblasti konzervacije, koji bi u saradnji sa našim ekspertima radili na zaštiti i obezbjeđivanju optimalnih uslova za čuvanje i izlaganje ikone Bogorodice Filermose", istakli su iz Ministarstva.

Bogdanović je tokom boravka u Rimu posjetio i zajednicu Sant Eđidio.

"Na sastanku sa generanim sekretarom zajednice Ćezareom Zukonijem razgovarano je o uspostavljanju snažnije saradnje u oblasti kulture i tom prilikom je predložena mogućnost za koncipiranje posebne izložbe Pomorskog muzeja, koja bi u saradnji Crne Gore i zajednice Sant Eđidio bila predstavljena u Rimu.  Razmotren je i prijedlog za potpisivanje memoranduma u kojem bi se definisao okvir i modeli saradnje u ovoj oblasti. Ministar Bogdanović je istakao da je Ministarstvo kulture zainteresovano za jačanje prijateljskih veza i pozvao generalnog sekretara zajednice da zajedno daju dodatni impuls razvoju saradnje", kazali su iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније