Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2018. 16:06 >> 16:51

LEGALIZACIJA OBJEKATA

Kvadrat na Žabljaku od 2 do 48 eura

Na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Žabljak usvojena je odluka o naknadi za komunalno opremanje bespravnih objekata. Cijena legalizacije kreće se od 2 eura pa do 48 eura po kvadratu, zavisno od zone.

Najviše vremena na današnjoj sjednici SO Žabljak odbornici su potrošili na raspravu o naknadi za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta za bespravne objekte koja je na kraju usvojena glasovima odbornika DPS-a i SDP-a dok su odbornici opozicije bili protiv.

Prema usvojenoj odluci opština Žabljak podijeljena je na 4 zone. Cijena legalizacije po kvadratu u prvoj zoni je 48 eura, u drugoj 32, trećoj 10 i četvrtoj 2 eura po m kvadratnom.
Za objekte osnovnog stanovanja naknada se umanjuje 50% a za plaćanje u gotovini umanjenje je 15%.

Odbornici opozicije iznijeli su primjedbe da granice zona nijesu pravilno utvrdjene pa su se tako neka elitna vikend naselja našla u trećoj zoni i legalizaciju će plaćati po 10 eura a neka druga naselja koja nemaju tu atraktivnost i nastanjuju ih ljudi lošijeg imovnog stanja smještena su u drugu zonu i plaćaće skuplje. Sekrerar Sekretarijata za urbanizam Sava Zeković kazao je da su granice utvrdjivane na osnovu toga da li su za odredjenu lokaciju donesena planska dokumenta.

Odbornik SNP-a Radule Bulić podnio je amandman da se nelegalnim graditeljima odobri popust od 25% na ime troškova koje su imali za izgradnju infrastrukture.

"Oni su sami dovodili vodu, truju, telefone i gradili puteve a to bi podstaklo mnoge gradjane da udju u proces legalizacije i opština bi imala više koristi", kazao je Bulić.

Amandman nije prihvaćen kao ni predlog opozicije da Opština Žabljak sa Direkcijom za nekretnine nadje jednostavniji način regulisanja hipoteke kako bi gradjani izbjegli plaćanje skupih notarskih usluga.

Predsjednik Opštine, Veselin Vukićević, kazao je da su cijene legalizacije dosta umanjene, da su uslovi za legalizaciju stimulativnI i da se zakonske norme koje poskupljuju postupak legalizacije ne mogu mijenjati.

Skupština je usvojila i više drugih odluka iz svoje nadležnosti.

Senka Popović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније