Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2018. 07:19 >> 09:07
1

BEZ PRESUDE

Nikšićanku optužili za krađu struje

CEDIS nastavlja da eksploatiše Zakon o energetici, koji toj kompaniji daje odriješene ruke kada treba utvrditi neovlašćenu potrošnju struje.

Još jedan slučaj navodne krađe dolazi nam iz Nikšića gdje su iz te kompanije optužili sedamdesetjednogodišnju Nikšićanku da krade struju, isključili je sa mreže, a uključenje struje uslovili potpisivanjem ugovora kojim priznaje da je lopov.

Na CEDIS-ovom spisku lopova struje od prije tri dana nalazi se i sedamdesetjednogodišnja Nikšićanka Senka Grozdanić.

To navodno dokazjue zapisnik koji su napravili radnici CEDIS-a. Kontrolu su, iako ih Zakon o energetici obavezuje na to, uradili bez njenog prisustva, da bi je potom isključili sa mreže i obavijestili da mora da plati oko 2.200 eura ukradene struje.

"Niti sam vidjela taj sat očima, niti znam jesu li ga oni postavili pokvarenog", kaže Senka Grozdanić iz Nikšića.

Zatim je kaže usliejdila klasična ucjena. Dobiće struju, ako potpiše ugovor kojim priznaje da je lopov. Ono što treba da utvrdi sud, zapravo.

Sve ovo CEDIS crpi na osnovu spornih odredbi Zakona o energetici, o čemu smo već pisali u našim ranijim informativnim emisjima. Zaštitnici potrošača oštro su tada kritikovali monopolski položaj CEDIS-a.

"Znači oni idu okolo i gledaju je li koje brojilo oštećeno, izvinite, mogu ga i oni oštetiti. Zanači svi smo mi potencijalni lopovi struje", kaže Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača.

Nakon optužbi za krađu struje Senka je kao dotad redovni platiša i član zlatnog tima potražila pomoć advokata koji ukazuju i na kršenje Zakona o potrošačima.

"Mora se priključiti ta struja dok se ne okončaju upravni, sudski ili vansudski postupci, gdje se osprava to rješenje, ta odluka kojom se konstatuje da je u pitanju krađa struje", navodi advokat Milan Vojinović.

Međutim u praksi nije tako, pa je Grozdanić već treći dan bez struje. Iz CEDIS-a nam nijesu odgovorili na osnovu kojih validnih dokaza je utvrđeno da je baš Grozdanić krala struju, te da li su protiv nje podnijeli krivičnu prijavu. Na osnovu odgovora koje smo ranije dobili iz Osnovnog državnog tužilaštav u Nikšiću utvrdili smo da ta kompanija, iako ih na to obavezuje Krivični zakon, najčešće ne podnosi krivične prijave za krađu struje, već ugovorima o priznanju krivice sama rješava ono što bi trebalo da se dokazuje pred sudom.

Darko Bulatović TVCG 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније