Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2018. 11:07   >>  11:00

CENTAR ZA ŽENSKA PRAVA

Građani i Vlada podržali "Neželjenu"

NVO Centar za ženska prava Vladi Crne Gore danas predaje peticiju sa preko 6.000 potpisa građana i građanki koji su podržali kampanju "Neželjena".

Kako je saopšten iz te NVO, u okviru peticije koja je organizovana kao podrška kampanji, prikupljeno je preko 6.000 potpisa koje će danas simbolično uručiti Vladi Crne Gore, jer je kako su kazali, podrška Vlade nastavku aktivnosti već dogovorena.

"Sastojaće se u multisektorskom pristupu i konkretnim mjerama za suzbijanje problema rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola", kazala je izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava, Maja Raičević.

Posao, kako je kazala, ovim nije završen.

"Slijedi sastanak koji ćemo uskoro organizovati u saradnji sa Vladom Crne Gore, kako bi nastavili sa konkretnijim mjerama u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kojima ćemo mijenjati patrijarhalne norme i stvarati pravednije društvo, u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni", kazala je Raičević.

Ona ističe da je još u toku prikupljanja potpisa podrške za peticiju, potpredsjednik Vlade, Zoran Pažin pozdravio inicijativu Centra za ženska prava i izrazio podršku Vlade za rješavanje tog značajnog društvenog pitanja.

"Uspjeh ove kampanje značio bi nesumnjivo i korak naprijed u emancipaciji crnogorskog društva", kazao je Pažin.

On je, kako dodaju, ocijenio da rješavanje tako osjetljivih i kompleksnih društvenih pitanja zahtijeva udruženu akciju i saradnju državnih institucija, civilnog sektora i građana.

"Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da prevaziđemo ovaj problem koji zadire u samu srž našeg društvenog bića. Na tom putu su vaša energija, stručna znanja i rad na podizanju svijesti građana od velike važnosti", zaključio je potpredsjednik.

Kampanju "Neželjena" je pokrenula nevladina organizacija, Centar za ženska prava u cilju promjene negativne tradicije i sistema vrijednosti koji još uvijek više vrednuje dječake od djevojčica, muškarce od žena.

"Radi se o kulturnim normama koje opstaju uprkos emancipaciji društva i koje su toliko ukorijenjene da ih društvo nesvjesno prihvata, ne dovodeći u pitanje njihov uzrok, opravdanost i posebno - posljedice. A prenatalni odabir pola i selektivni prekidi trudnoće upravo su jedna od posljedica vjerovanja da je rođenje muškog djeteta - nasljednika imperativ za svaku porodicu i da je muško dijete vrednije od ženskog. Kampanja je pokrenula društveni dijalog o uzrocima problema koji leže u rodnoj neravnopravnosti, umjesto da ga rješava na pogrešan način - osudom žena ili dodatnom restrikcijom njihovih reproduktivnih prava", kazali su iz te NVO.

Vijest o kampanji, kako su kazali, je samo u toku prva dva dana od njenog lansiranja prenijelo preko 120 domaćih, regionalnih i svjetskih medija, a tokom prethodnih 5 mjeseci TV spot kampanje je vidjelo 80% populacije Crne Gore i skoro svaki korisnik socijalne mreže Facebook u Crnoj Gori.

"Tema Kampanje 'Neželjena' prevazilazi granice Crne Gore - suzbijanje rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola su teme od globalnog značaja, zbog čega je Centar za ženska prava Ujedinjenim nacijama podnio predlog da se 25. april proglasi Svjetskim danom borbe protiv prenatalnog odabira pola", zaključuje se u saopštenju NVO Centar za ženska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније