Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2018. 20:29 >> 20:22

CRVENI KRST

Pružili usluge za oko 6.000 starih osoba

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, u okviru projekta Briga o starijim osobama, pružili usluge za oko šest hiljada osoba te populacije u 12 crnogorskih opština i za njih otvorio tri kluba, saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, je na konferenciji za novinare povodom završetka projekta Briga o starijim osobama, podsjetila da model pružanja podrške starijim osobama koji realizuje ta organizacija datira od 2002. godine.

Od tada su, kako je rekla, poboljšavali i razvili usluge.

"Korisnici Crvenog krsta su osobe iznad 65 godina starosti i u proteklih godinama smo na nivou godine uspjevali da realizujemo podršku usluga između 600 do 800 osoba u 12 opštinskih organizacija Crvenog krsta“, kazala je Dubak u PR Centru.

Prema njenim riječima, u CKCG su se trudili da pružaju pomoć osobama koje nisu pokrivene nijednom drugom uslugom od drugih institucija i nevladinih organizacija.

Dubak je navela da su usluge pružali u gradskim i ruralnim sredinama. Programi CKCG su, kako je dodala, zasnovani na volonterskom radu.

„Volonteri su bile osobe koje su obilazili i pružali usluge starim osobama. Volonterski rad je nešto što se mora cijeniti i nikako se ne smije smatrati amaterskim, već su volonteri profesionalci. Više od 150 volontera je pružalo usluge u okviru projekta“, rekla je Dubak.

Direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, rekao je da je taj resor u proteklom periodu doprinio poboljšanju položaja osoba u trećoj životnoj dobi, kroz izgradnju i adaptaciju staračkih domova.

„Doprinijeli smo i kroz razvijanje servisa podrške u zajednici, otvaranje dnevenih boravaka za stare, vešeraja i programe kućne njege, koji se realizuju u 16 opština na teritoriji Crne Gore, a kojim projektom je obuhvaćeno 1,2 hiljade korisnika“, naveo je Kuševija.

Delegat Italijanskog Crvenog krsta, Flavio Ciriaci, rekao je da ta organizacija sprovela monitoring koji je uključivao 12 do 13 terenskih posjete opštinskim organizacijama CKCG u periodu od devet godina.

„Veoma smo zadovoljni i smatram da smo kroz projekat podržali CKCG u obezbjeđenju održivih servisa podrške za starije osobe u Crnoj Gori i u povećanju vidljivosti koncepta brige o starima na međunarodnom nivou“, kazao je Ciriaci.

Kako je istakao, za njihovu organizaciju je veoma važno bilo da prilikom svake terenske posjete opštinskim organizacijama Crvenog krsta steknu iskustva u opštinskim organizacijama, koja mogu biti korisna italijanskom Crvenom krstu.

Koordinatorka programa “Briga o starijima”, Jelena Šofranac, kazala je da je u decembru prošle godine uspješno završen je projekta koji finansijski podržavao italijanski Crveni krst od 2009.godine. Od tada su, kako je rekla, na godišnjem nivou uspjevali da obuhvate od 600 do 800 korisnika.

"Trudili smo se da ti korisnici budu najugroženije starije osobe koje imaju 65 godina i više, koji imaju minimalna primanja, a ima dosta onih koji nemaju nikava primanja, ljudi koji žive sami, koji su lošijeg zdravstvenog stanja“, navela je Šofranac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније