Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

24. 04. 2018. 16:19   >>  16:16 4

ZBOG NAVODNOG PLAGIJATA

CAI predala krivičnu prijavu protiv Bečića

Nevladino udruženje (NVU) Centar za akademski integritet (CAI) predalo je danas Osnovnom državnom tužilaštvu tužbu protiv lidera Demokrata Alekse Bečića zbog navodnog plagiranja magistarskog rada.

Izvršni direktor Centra, Mitar Đukanović kazao je da su u ponedjeljak predali prijavu i Sudu časti Univerziteta Crne Gore (UCG).

„Od njih očekujem efikasno i brzo rješavanje ovog problema koji je, nažalost, dobio političku konotaciju, iako je ovo isključivo pitanje struke“, rekao je Đukanović novinarima nakon predaje krivične prijave.

On je naveo da je Bečićev mentor Milan Lakićević rekao da misli da nije bilo plagijata i da lidera Demokrata poznaje kao časnog studenta koji je primjereno izvršavao obaveze.

„Lakićević nije, kako su to mediji prenosili, izjavio da odbrana Bečića jeste ili nije plagijat“, dodao je Đukanović.

On je kazao da se ne radi samo o magistarskom radu Mice Kozlik i da će u toku dana medije upoznati i sa izjavama drugih autora koje Bečić nije pravilno naveo.

Upitan da prokomentariše najavu Bečića da će protiv njega i Feđe Pavlovića podnijeti krivičnu prijavu, Đukanović je odgovorio da je organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu apsurdna tvrdnja i da je spreman da to dokaže pred nadležnim organima.

On je poručio da razmišlja o privatnoj tužbi jer su, kako je kazao, njegova čast i ugled narušeni „nebuloznim tvrdnjama“.

Kako je dodao, prijavu ne bi podnosio da se nije konsultovao i utvrdio da postoje elementi krivičnog djela.

Na pitanje šta će raditi ako se utvrdi da nije bilo plagijata, Đukanović je odgovorio da je spreman da preuzme odgovornost.

On je pozvao da se taj slučaj smjesti u okviru Univerziteta i nadležnih organa, "a ne da se u to uvlači politika".

„Ne možemo očekivati ništa kada se politika umiješa u bilo šta, a posebno u ovakav slučaj koji treba da bude nužno depolitizovan“, poručio je Đukanović.

On je kazao da je uz krivičnu prijavu predat magistarski rada Bečića, dokument UCG-a Metodika pisanog rada, analiza autentičnosti rada Bečića i rezultat provjere autentičnosti uz pomoć softvera Turnitin.

Kako je dodao, uz prijavu je predata i uporedna analiza preklapanja magistarskog rada Bečića sa radom Kozlik, slike e-mailove u kojima je imao komunikaciju sa nadležnim organima, internet likovi i publikacije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније