Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

24. 04. 2018. 13:03   >>  12:57 126

MINISTARSTVO KULTURE

Bilbordi falsifikuju istoriju

Stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije vjerodostojan, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

 

Iz tog resora su se oglasili povodom bilborda koji su se pojavili u Budvi, a na kojima se slavi dolazak srpske vojske u taj grad 1918.

"Najsvježijom propagandom na području Budve, prije svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je “oslobođenje Budve”, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države.

"Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra (“Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918”, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962)".

Iz Ministarstva navod da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv".

"Stoga, apsolutno je nedostojno i neumjesno vršiti reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je  obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično djelo i najavljuju da će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti.

"Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv postupak, a Ministarstvo kulture Crne Gore neće nijemo posmatrati taj i slične postupke", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари126

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније