Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

24. 04. 2018. 11:43   >>  12:44 3

MANS SAOPŠTIO

Partijama 14 miliona, Agencija zabranila kontrolu

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora optužila je Agenciju za slobodan pristup informacijama, da je pod političkim pritiskom, zabranila toj NVO uvid u informacije o finansiranju političkih kamapanja i partija.

Iz MANS-a su saopštili da im je Agencija ove godine zabranila pristup informacijama o finansiranju političkih partija, uz obrazloženje da partije nijesu organ vlasti.

Advokat MANS-a Veselin Radulović kaže da zakon “organ vlasti” definiše kao pravno lice koje se većim dijelom finansira iz budžeta.

Radulović kaže da je upravo to slučaj sa političkim partijama. “Iz budžeta državnog i lokalnih u 2016. i 2017. partijama je dodijeljeno 14,3 eura”, kazao je Radulović i dodao da je to 88 odsto ukupnih prihoda stranaka.

“U tom smislu sporna je odluka Agencije koja smatra da toliki novac koji se dobija iz budžeta može da ostane tajna”, kazao je Radulović i dodao sa očekuje od Upravnog suda da brzo donese odluku po njihovoj tužbi.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković je kazala da je došlo do drastične promjene parkse iako je zakon isti.

“Agencija preko godinu nije donijela nijednu odluku vezano za finansiranje političkih partija, iako im je rok za odlučivanje po žalbama 15 dana”, navela je Ćalović.

Zbog toga MANS, više od godinu i po, kako kaže Ćalović ne može da dođe do podataka o finansiranju parlamentarnih izbora.

“U nedjelji dana se dešava više od 90 odluka kojim odbijaju nama pristup podacima”, saopštila je Ćalović.

Dva dana nakon što je tužilaštvo otvorilo izviđaj o finansiranju DPS-a, kako kaže Ćalović, Agencija je MANS-u zabranila pristup informacijama o finansiranju kampanje i političkih partija.

“Predsjednički izbori su se završili, građani ni dan danas ne znaju na koji način su partije finansirale tu kapmanju”, navela je Ćalović.

Pitanje finansiranja političkih partija je, kako je ona poručila, pitanje političke korupcije.

“Očigledno je da u pitanju politička odluka Agencije, odnosno riječ je o političkom uticaju vladajuće partije na Agenciju”, zaključila je Ćalović i najavila tužbe Upravnom sudu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније