Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2018. 11:34 >> 11:30

KOMESARKA TISEN

Reforme pokazuju zrelost CG da bude članica EU

Kroz Strategiju za zapadni Balkan, Crna Gora je prepoznata kao lider u regionu u pregovaračkom procesu ka članstvu u EU, a upravo reforme u okviru socijalne agende pokazuju zrelost i spremnost Crne Gore da bude punopravna članica EU, ocijenila je komesarkom za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i radnu mobilnost, Marian Tisen (Marianne Thyssen).

Sa Tisen je u Briselu u okviru radne posjete evropskim institucijama razgovarao ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, Purišić je tokom razgovora prezentovao strukturne reforme, reforme radnog zakonodavstva, reforme u okviru tržišta rada, kao i reforme u socijalnoj politici, koje se sprovodi Minisatarstvo rada i socijalnog stranja Crne Gore.

Purišić je, kako se dodaje, naglasio značaj osnaživanja uloge i pozicije socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

"Komesarka Tisen je pozdravila aktivnosi koje se preduzimaju u okviru usaglašavanja crnogorske socijalne agende sa agendom EU, naglasivši da je kroz Strategiju za zapadni Balkan, Crna Gora prepoznata kao lider u regionu u pregovaračkom procesu ka članstvu u EU, kao i da upravo ove reforme u okviru socijalne agende pokazuju zrelost i spremnost Crne Gore da bude punopravna članica EU", navodi se u saopštenju.

Tisen je dodala da će proširenje EU biti zasnovano na principu zasluga i ispunjavanja uslova koji su definisani kroz završna mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja.

"Naglasila je dobru saradnju EU i Crne Gore u okviru politike za zapošljavanje i socijalne politike", kazali su iz ministarstva.

U Generalnom direktoratu za susujedstvo i pregovore o proširenju, kako je saopšteno, Purišić se sastao sa šefom jedinice za Crnu Goru, Tomasom Haglajtnerom.

On je, tom prilikom istako da nakon otvaranja pregovaračkih poglavlja 19-zapošljavanje i socijalna politika i 2-slobodno kretanje radnika, Ministarstvo rada i socijalnog staranja aktivno radi na usaglašavanju zakonodavstva sa EU zakonodavstvom, kao i na ispunjavanju svih zahtjeva koji su definisani kroz Zajedničke pregovaračke pozicije EU.

"Haglajtnerom je podržao napore Crne Gore, kako bi se osiguralo da reforme koje se sprovode u radnom zakonodavstvu, budu usaglašene sa EU zakonodavstvom. Naglasio je značaj osiguravanja administrativnih kapaciteta za implementaciju zakonodavnih reformi. Haglajtner je posebno ukazao na značaj korištenja predpristupnih fondova EU, ističući značaj ROMA seminara koji će se održati u Crnoj Gori tokom juna mjeseca ove godine", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније