Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2018. 10:25 >> 10:18

OTVORENA PLATFORMA

Promovisati i podsticati učešće NVO

Predlog uredbe o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija potrebno je izmijeniti tako da podstiče i promoviše učešće predstavnika civilnog društva i zainteresovane javnosti i to ne samo prilikom donošenja propisa i strategija već i drugih planskih i analitičkih dokumenata, ocijenjeno je na panel diskusiji pod nazivom "Dijalog o unaprijeđenju uslova za rad i razvoj civilnog sektora u Crnoj Gori", koju je organizovala neformalna koalicija NVO "Otvorena platforma".

Na panel diskusiji predstavljene su preporuke i sugestije za unapređenje Predloga uredbe o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija i Predloga odluke o Savjetu za saradnju organa državne uprave i NVO.

Sa skupa je poručeno da prijavljivanje za učešće u stalnim i privremenim tijelima organa državne uprave treba regulisati na različite načine u skladu sa kompleksnošću i prirodom tijela.

Učesnici su istakli da učešće predstavnika NVO ne smije iziskivati dodatne troškove za predstavnike, koji kako su kazali, često mogu onemogućiti učešće predstavnika organizacija koje djeluju i rade van Podgorice.

"Dosadašnji način izbora predstavnika NVO u radna tijela nije se pokazao funkcionalnim, nediskriminatornim i efikasnim, te je potrebno naći novi model", ocijenjeno je na skupu.

Predstavnici NVO sektora su kazali da se procedura prikupljanja dokumentacije koji su NVO trebale da obezbijede za podršku kandidatima pokazala nefukcionalnom jer se, kako dodaju, fokus sa stručnosti i kvalifikacija kandidata pomjerio na tehničke uslove kao što su broj organizacija koje su obezbjedile dokumenata za podršku kandidatu.

"Tako je u značajnoj mjeri onemogućeno organizacijama civilnog sektora i građanima da za kandidate predlože eksperte, stručnjake, kao i članove akademske zajednice iz zemlje i regiona za određene problematike i teme kojima se radne grupe bave", istakli su.

Na diskusiji se moglo čuti da su kriterijumi koje organizacija mora da ispuni da bi predložila kandidata za člana radnog tijela u potpunosti ograničava učešće predstavnika novoformiranih, kao i NVO koji djeluju u lokalnim zajednicama iako posjeduju kvalifikovane stručnjake, kao i iskustvo, znanje i komunikaciju sa građanima u oblastima kojima se bave.

Kriterijumi poput finansijskog ili izvještaja o sprovedenom aktivnostima, kako su kazali, nijesu pokazatelji da organizacija aktivno učestvuje u javnom životu niti da se aktivno bavi nekom određenom temom.

Savjet za saradnju organa državne uprave i NVO, kako su ocijenili, treba da bude mjesto dijaloga, i to ne samo oko akata koja definišu rad NVO već i svih drugih akata od značaja za status nevladinih organizacija – poresku politiku, finansiranje programa za mlade, radno zakonodavstvo, i druge.

"Savjet treba da bude značajna tačka preko koje civilni sektor artikuliše svoje zahtjeve i predloge prema Vladi. Na taj način, uz vođenje računa kod novog saziva o reprezentativnosti različitih neformalnih i formalnih mreža NVO, Vlada dobija reprezentativno mišljenje NVO sektora o svim ključnim pitanjima za status, ali i odnos prema pojedinim politikama. Savjet treba da ima predstavnike koji će imati mandat da kroz dijalog u okviru ovog tijela dođu do predloga zakonskih riješenja i politika, kao i političke snage da ta rješenja iznesu zajedno sa resornim ministarstvima i Vladom", navodi se u saopštenju Otvorene platforme.

Prisutni su, kako je saopšteno, bili mišljenja da bi predsjednik Savjeta trebalo da bude predstavnik civilnog sektora, a kopredsjedavajući Savjeta da bude član Vlade.

Otvorena platforma je neformalna koalicija NVO koja djeluje sa ciljem da unaprijedi dijalog unutar civilnog sektora i inicira rješenja koja će unaprijediti trenutni status, imidž i percepciju javnosti NVO sektora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније