Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

23. 04. 2018. 18:07 >> 18:00

CRNOGORSKI POKRET

Krivične prijave zbog bilborda Opštine Budva

Crnogorski pokret danas je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnio krivičnu prijavu protiv NN lica kao i vlasnika bilborda i opštine Budva, zbog bilborda na ulicama Budve koji slave 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor je saopštio da je krivična prijava podnijeta zbog krivičnog djela povrede ugleda Crne Gore iz člana 198 Krivičnog zakona Crne Gore i krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

"Na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine", navodi se u saopštenju.

U Crnogorskom pokretu smatraju da plakat izlaže poruzi Budvu, odnosno, Crnu Goru, "veličajući njenu okupaciju koju su, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, i tih dana izvršile srpske trupe".

"To djelo koje veliča okupaciju zemlje, sankcionisano je članom 198 Krivičnoga zakonika Crne Gore. Što se tiče okupacije koju su pomenute godine izvršile srpske trupe, to je bjelodana činjenica koju ne treba dokazivati. Ovim plakatima se podstiče i na djelo izazivanja nacionalne mržnje prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, iz člana 370. stav 1, istoga Zakonika", naveli su iz Crnogorskog pokreta.

Kako je saopšeno, mržnja se indirektno raspiruje prema Crnogorcima, kojima se indirektno odriče i pravo na državu i dio državne teritorije.

"Ova krivična djela su u neposrednoj vezi sa krivičnim djelom ugrožavanja nezavisnosti, iz člana 357 KZ CG, jer plediraju da podstaknu na protivustavno dovođenje Crne Gore, u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema Srbiji. Indirektno pozivaju i na nasilnu promjenu ustavnoga uređenje zemlje, što je kažnjivo po članu 362, stav 1, KZ CG", piše u saopštenju.

Navodi se da se ta kaznena djela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, "s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i republike Srpske".

"Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protiv Opštine Budva, kao zakupca bilborda, i N.N lica kao vlasnika, zbog izlaganja poruzi države, uvrede nacionalnoga imena i raspirivanja međunacionalne mržnje, i odredi im kaznu koja odgovara težini djela", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније