Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 04. 2018. 15:16 >> 15:10

TRENING CGO-A

Obrazovanje nikad potrebnije

Odluka obrazovnih vlasti u Crnoj Gori da predmetu Građansko obrazovanje oduzme status redovnog i obaveznog predmeta nespotrena je i imaće dugoročno štetne posljedice, saopšteno je iz CGO-a tokom treninga “Obrazovanje za ljudska prava”, koji je podržao Savjet Evrope.

Petar Đukanović, koordinator programa Ljudska prava u CGO-u, otvarajući trening govorio je o značaju obrazovanja za ljudska prava kao osnove na kojoj se izgrađuje kultura ljudskih prava kao preduslov održivosti i funkcionalnosti demokratskog sistema i vrijednosti u društvu.

„Obrazovanje za demokratsko građanstvo nikad nije bilo potrebnije u društvu imajući u vidu i integacionu fazu ka EU koja je koncentrisana na proces unaprijeđenja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda i vladavine prava”, kazao je Đukanović.

Posebno je naglasio značaj saradnje i razmjene između formalnog i neformalnog sistema „jer jedino sadejstvo ova dva sistema može dati puni efekat u razvoju kulture ljudskih prava kroz obrazovanje“.

Šefica kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Angela Longo predstavila je dostupne resurse i mogućnosti koje nudi Savjet Evrope u oblasti obrazovanja za ljudska prava i učesnicima govorila o aktivnostima lokalne kancelarije sa naglaskom na projekat kojim se nastoji doprinijeti razvoju demokratske kulture u školama putem jačanja principa demokratske participacije i njegovanja principa ljudskih prava uči o ovim važnim vrijednostima.

Nenad Koprivica, generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta Vlade Crne Gore, pojasnio je politike za mlade u Crnoj Gori i tom prilikom polaznicima treninga predstavio mogućnosti koje ministarstvo nudi u pogledu podrške omladinskim inicijativama i projektima.

Pored toga, naglasio je važnost uključivanja mladih u kreiranje, monitoring i evaluaciju politika za i o mladima i pozvao učesnike da prate ovu oblasti i mogućnosti koje im u tom smislu stoje na raspolaganju. Posebno je naglasio značaj učešća u izradi akcionih planova za mlade, ali i brojnih drugih prilika koje mladima omogućavaju da artikulišu svoje potrebe.

“Četvorodnevni intenzivni program, koncipiran kao kombinacija teorijskog i interaktivnog, praktičnog i radioničarskog rada, imao je za cilj da doprinese razvoju kompetencija i motiviše učesnike da razvijaju i sprovode obrazovne aktivnosti u oblasti ljudskih prava kako u domenu formalnog obrazovanja, tako i u oblasti rada sa mladima u sklopu projekata i inicijativa omladinskih organizacija”, saopšteno je iz CGO-a.

Trening je okupio 26 učesnika iz svih krajeva Crne Gore, predstavnika učeničkih i studentskih asocijacija, unije srednjoškolaca, učeničkih pralamenata i volonterskih klubova, nastavnika i profesora, kao i predstavnike omladinskih organizacija koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније