Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Radio Jadran ]

22. 04. 2018. 11:22   >>  11:16

PRAVI BICIKLA

Remont brodova zamijenio kreativnim radom

Bivši radnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, bravar Đorđe Ratković, odlaskom u penziju zamijenio je remont brodova kreativnim radom. Pored raznih predmeta koje pravi od metala, u njegovoj radionici na Čelima, odmah uočavamo dupli tricikl sa motivima bivše SFRJ i dupli bicikl.

Ono što je neobično jeste da za bicikl i tricikl nije pravio crteže, već je sve stvorio "iz glave". Nikada ništa nije prodao, niti je svoje kreacije izlagao na sajmovima. Kako kaže, gušt mu je samo da ih pravi, u tome se pronalazi.

Prije 40 i kusur godina sa bratom Mitrom, u Prvoborčevom BRA-LIM-u Đorđe je napravio dupli bicikl, ali bez blatobrana i detalja. Taj bicikl im se "dugo vukao po kući", ali na kraju je završio na otpadu.

Prošle godine, međutim, dosjetio se da ponovo napravi istu stvar, ali ga je povreda omela u namjeri, jer je morao da miruje šest mjeseci. Čim se oporavio počeo je sa radovima i za tri dana ga završio.

"Konstrukcija je od dva bicikla. Kupio sam prvo jedan stari bicikl. Otkinuo sam ga na pola, a drugom sam otkinuo volan i dodao jedan komad cijevi između. Dodao sam mu i staru pumpu, nogar da može sam da stoji, originalne blatobrane", priča Đorđe za Radio Jadran.

Figure od željeza počeo je da pravi prije nekih pet godina. Tada je krenuo da pravi i tricikl, koji je, kaže, mogao da proda dosta puta, ali ne želi. Nudili su mu po 1000 eura, ali prirastao mu je srcu, pa nema para za koje bi ga prodao. Sa sjetom se sjeća stare Jugoslavije i tog vremena, a boje i motivi na triciklu ga podsjećaju na to.

 "Tricikl je savršeno ispao, ali sam ga ja 5-6 puta mijenjao. U glavi sam imao konstrukciju i morao sam ga napraviti, ali sam ga i rušio. Pola dana ga pravim, onda uveče sve brusilicom isječem, jer mi se ne sviđa. Pa sjutra ponovo… pa mi se nešto svidi, nešto ne. To što mi se svidi ostavim, ovo drugo opet brusilicom… Trebalo mi je za njega 20 i nešto dana. Ovo drugo sam završio sa tri", priča on i dodaje da mu je u planu da napravi dupli bicikl za djecu.

Kaže da mnogi ugostitelji vole kad im dođe i ispred lokala ostavi tricikl, jer lijepo ga je i zanimljivo vidjeti, pa ga ljudi fotografišu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније