Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 04. 2018. 08:00   >>  09:13 1

BJELOPOLJSKO SELO

Zdravi proizvodi uvijek imaju kupce

Bjelopoljski kraj je poznat po proizvodnji raznovrsnog rasada. Uskoro će početi njegova prodaja, pa je ekipa Agrosaznanja posjetila jednog od povrtara koji planira sa prvim sadnicama na tržište da izađe za 10 - 15 dana.

Prije 10-ak godina Muriz Ćatović iz Bjelopoljskog sela Sutivan, odlučio je da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Napravio je šest plastenika i u njima trenutno ima raznovrstan rasad. Kada smo posjetili ovo gazdinstvo u toku je bilo pripremanje rasada za tržište.

“Bavim se proizvodnjom rasada tu su paprika, pradaijz, kupus i sve ostalo. Počinjemo sa proizvodnjom rasada u februaru, imamo grijanje, i to nam pomaže da rasad proizvedemo na parvi način. Rasada u čašama proizvedemo oko 30 hiljada, i sa tim brojem sadnica ja sam jedan od najmanjih proizvođača u ovom kraju”, kaže Muriz.

Povrtari znaju da od kvaliteta rasada zavisi uspjeh dalje proizvodnje, zato se i naš domaćin odlučio za samostalnu proizvodnju rasada.

Kada proda proizvedeni rasad, za sopstvenu proizvodnju Muriz ostavlja sadnice, koje će posijati u plastenicima čija je površina oko 1000 kvadrata.

“Ukupno proizvedem oko 35 tona poljoprivredne proizvodnje, što kupusa što paprika. Paprike sadim na otvorenom, na površini oko 30 ari, a imamo i brokoli i krompir”, navodi Muriz.

U posao je uključena cijela porodica, jer ovaj vid proizvodnje, tvrde domaćini iziskuje mnogo rada.

“Obaveze su ujutru od 5 do 8 sati. Nemamo radno vrijeme, a imamo veoma malo odmora. Tri dana idemo na pijace da podajemo povrće. Radnike nemam nijesu mi potrebni”, navodi Muriz.

Prema njegovim riječima organski i zdravi proizvodi iz njegovih plastenika uvijek imaju tržište.

“Prodaja je dobra, ne koristimo hemijska sredstva koristimo samo insekticid protiv mušice. Dolaze fitosanitarne inspekcije i sve se provjerava”, naveo je Muriz.

Dragana Šćepanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније