Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ mitropolija.com ]

18. 04. 2018. 21:16 >> 21:16
10

AMFILOHIJE PORUČIO

"Crna Gora ide u provaliju"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je oburdavanjem crkve Svetog Petra Cetinjskog sa Lovćena sedamdesetih godina prošlog vijeka oburdana Crna Gora.

“Tim zločinom, izvršenim nad Svetim Petrom Drugim na Lovćenu, vrhunilo je ono zlo, bogoubilačko i bratoubilačko, poslijeratno, kod nas. Moram da kažem da je oburdavanjem crkve sa Lovćena oburdana Crna Gora. I sve dublje i dublje, evo do današnjega dana Crna Gora ide u provaliju”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski sinoć u Danilovgradu govoreći na kulturno-duhovnoj večeri posvećenoj popu Luki Đuroviću.

On je podsjetio da je, ipak, iz te oburdane lovćenske crkve već niklo šesnaest istih takvih hramova širom svijeta.

“Evo jedna se sad gradi u Americi, jedna u Slovačkoj. Tamo sam bio nedavno, a Georgije, episkop mihalovsko-košicki me je zamolio da uradimo projekat da se tamo sagradi crkva sa Lovćena. Sletjela je, eno, i u Bar, kod hrama Svetog Jovana Vladimira. A i u Kruševcu je podignuta jedna takva crkva”, kazao je Amfilohije i naglasio da je sve to svjedočanstvo da je ono što je Božje neuništivo i da ne mogu biti zaboravljeni oni koji su djelali Božje i narodno djelo.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je svaka vlast od danas do sjutra.

“A narod ostaje. I on zna da je ova Mitropolija još od Svetog Jovana Vladimira korijen i temelj sveukupnog bića Crne Gore. I ne samo Crne Gore nego i sveukupnog našeg naroda. Sveti Jovan nije žrtvovao druge sebi i svome vlastoljublju nego se na hristoliki način žrtvovao za druge, kao i svi oni poslije njega koji su žrtvovali sebe za bližnje svoje, za pravdu Božju, za istinu Božju, za ljubav Božju. I ova Crkva, nema druge, ona mora da nastavi tako“, naglasio je Amfilohije.

On je podsjetio na narodnu mudrost da je svaka sila do vremena, a da je Božja sila svevremena.

“To treba da shvate i savremeni moćnici, pa i ovi naši domaći. Svaka njima čast, ali neka ne misle da su neprolazni“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније