Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2013. 11:44 >> 08:44
3

+40 STEPENI

Stižu vrućine, i kamen će gorjeti!

Ukoliko ste se ponadali da su nas ovog ljeta zaobišle tropske temperature, prevarili ste se! Krajem ove i naredne sedmice u pojedinim gradovima Crne Gore temperature će prelaziti 40 stepeni!

Prema riječima meteorologa Branka Miceva od sredine sedmice očekuje se osjetan porast temperature vaduha, koja će do kraja mjeseca u pojedinim danima biti iznad klimatske normale.

„U najtoplijim oblastima, na širem području Podgorice i Danilovgrada krajem mjeseca očekuje se da će temperature prelaziti 40 stepeni. U ovoj tropskoj seriji očekuje se da će u pojedinim danima doći do probijanja rekordnih temperatura vazduha“, kazao je Micev za Portal RTCG.

On objašnjava da nam rekordne temperature donosi tropski talas koji dolazi sa sjeverozapada afričkog kontinenta.

„Ovaj tropski talas donijeće i povećani stepen opasnosti od požara u centralnim i južnim oblastima“, upozorava Micev.

Micev objašnjava da je u odnosu na osnovno klimatsko stanje koje se dobija iz tridesetogodišnjeg prosjeka, ovo ljeto je za stepen, dva toplije, a inače znatno hladnije u odnosu na prošlu godinu. On napominje da je prošlogodišnje ljeto bilo jedno od rekordno najtoplijih u posljednjih pola vijeka.

Turisti se žale da je ove godine more hladno. Micev kaže da je za to kriva učestala pojava sjevernog vjetra i poslijepodnevnog razvoja nestabilnosti, što čini da temperatura površine mora bude ispod uobičajene.

„To se i desilo kod nas pojedinih dana kada je bio pojačan sjeverni vjetar, tako da je temperatura površine mora sa 25 padala na 20 stepeni. Međutim, vrlo brzo se očekuje ponovni rast temperature mora“, kaže meteorolog.

Mediji u regionu prenose da nam slijedi period hladnijih ljeta. Micev, kako kaže, nije saglasan sa tim.

"Na osnovu egzaktnih podataka sa kojima raspolaže Nacionalna Hidrometeorološka služba Crne Gore  u posljednjih 20 godina skoro da ni jedno ljeto nije hladnije od prosjeka, tako da ne znam, ova informacija da će biti hladnije je kao grom iz vedra neba. Treba imati argumente za to. Ja nemam argumente da potvrdim niti da demantujem tu priču. Jednostavno, mislim da je to više pokušaj da se stekne neka popularnost koristeći nezvaničan materijal. Ne znam na osnovu čega to tvrde, ja se sa tim ne slažem“, kaže Micev.

Ovo je drugi tropski talas u ovoj godini. Prvi je bio u junu, od 17. juna i tada je temperatura bila enormno visoka i u pojedinim danima rekordna.

 Maša Mališić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније