Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

12. 04. 2018. 18:20 >> 18:14
1

NUHODŽIĆ U SOFIJI

Jačati kapacitete u oblasti vladavine prava

Crna Gora je opredijeljena da nastavi reforme u pravcu jačanja institucionalnih kapaciteta u oblasti vladavine prava, kao i na polju bezbjednosti i migracija, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, koje se održava u okviru bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), kazao da Vlada snažno podržava sve napore koje EU preduzima u cilju pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana.

Sastanak koji je organizovao ministar unutrašnjih poslova Bugarske, Valentin Radev je bio prilika za razmjenu mišljenja o aktivnostima koje su definisane Akcionim planom podrške transformaciji Zapadnog Balkana za period od ove do 2020. godine.

Govoreći o nedavno objavljenoj Strategiji za vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačane saradnje sa Zapadnim Balkanom, Nuhodžić je saopštio da je Crna Gora opredijeljena da nastavi sa reformama u pravcu jačanja institucionalnih kapaciteta u oblasti vladavine prava, kao i na polju bezbjednosti i migracija.

Nuhodžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, posebno ukazao na značaj intenzivnije saradnje po pitanju sajber kriminala, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i nedozvoljene trgovine oružjem, budući da ta krivična djela najčešće imaju elemenat organizovanosti i transnacionalnog su karaktera.

Takođe, Nuhodžić je pozitivno ocijenio inicijativu EU da pojača prisutnost specijalizovanih agencija u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Kada je riječ o suzbijanju nezakonitih migracija, Nuhodžić smatra da je potrebno uskladiti zakonodavni okvir sa pravnom tekovinom EU i dodatno jačati kadrovske i tehničke resurse za efikasniju kontrolu državne granice i kontrolu kretanja stranaca.

„Uvjeren sam da će osnažena saradnja zemalja regiona i EU dati značajan doprinos stabilnosti i bezbjednosti kako na Balkanu, tako i u Evropi“, zaključio je Nuhodžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније