Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2018. 16:32 >> 16:26

MINISTARSTVO SPORTA

U SZO zadovoljni razvojem sporta u školama

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja u Evropi Joao Rodriguez Breda, pozdravio je aktivnosti koje Ministarstvo sporta od osnivanja realizuje na planu unaprjeđivanja svih segmenata sportske oblasti, naročito u razvoju školskog, odnosno dječijeg sporta.

Kao je saopšteno iz Ministarstva sporta, na sastanku ministra Nikole Janovića sa Bredom i šeficom SZO Kancelarije u Crnoj Gori, Minom Brajović, upriličenom uoči Nacionalnog skupa "Gojaznost kod djece u CG, prilike i izazovi", Breda je ministru sporta predočio rezultate istraživanja SZO prije formiranja Ministarstva sporta, koji pokazuju da su, kako je rekao, djeca u Crnoj Gori bila vrlo malo organizovano angažovana u sistemu školskog sporta. U prilog tome i podatak da su, svaki peti i svaka deseta djevojčica u Crnoj Gori gojazni.

"Ne mora svako da bude šampion, ali se mora proširiti baza sportista. Povećanjem baze, povećaće se i broj fizički aktivne djece. Za pohvalu su aktivnosti Ministarstva sporta u oblasti školskog sporta, koje idu u pravcu organizovanijeg i masovnijeg uključivanja djece u sistem sporta", zaključio je direktor SZO Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja u Evropi.

Breda je Janoviću ponudio podršku SZO u izradi Strategije o promociji fizičke aktivnosti i pozvao ga da kao ministar sporta predvodi multisektorsku saradnju u toj oblasti.

Ukazujući na rezultate mnogobrojnih istraživanja u svijetu, a i kod nas, koji pokazuju da pitanje gojaznosti kod djece, zahtjeva ozbiljniji pristup i zajedničko djelovanje svih aktera u društvu, Janović zahvalio je Bredi na inicijativi SZO i dodao da je sve što Ministarstvo sporta radi od samog svog formiranja, na fonu unaprijeđivanja svih segmenata sportske oblasti.

"Cilj nam je da školski sport uzdignemo na veći, organizovaniji nivo, kako bi što veći broj djece uključili u sistem sporta. U tome će nam pomoći i novi zakon o sportu koji unosi značajne novine u oblast dječijeg sporta, zdravstvene zaštite sportista i sportske infrastrukture. Na taj način, doprinijećemo između ostalog, da buduća istraživanja o gojaznosti djece u Crnoj Gori, ne budu zabrinjavajuća poput posljednjeg", poručio je ministar sporta.

Šefica SZO Kancelarije u CG Mina Brajović, upoznala je ministra Janovića da je SZO podržala sprovođenje nacionalnog istraživanja o gojaznosti u populaciji djece. Istraživanje je ukazalo na, kako je Brajović kazala, "magnitudu problema gojaznosti i sedentarni stil života mališana u Crnoj Gori", te da je riječ o kompleksnom problemu koji trazi kompleksna rješenja i multisektorski pristup.

Brajović je podjestila da SZO krajem februara 2018. potpisala Dvogodišnji sporazum o saradnji sa Vladom Crne Gore, kojim je između ostalog, planirana podrška i u oblasti fizičke aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније