Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

12. 04. 2018. 14:02 >> 13:56

BERIŠA POZIVA

Zaustaviti dječje prosjačenje

Izvršni direktor romske organizacije mladih "Koračajte sa nama – Phiren amenca“, Elvis Beriša, apelovao je na sve institucije da suštinski krenu da rade na sprečavanju dječjeg prosjačenja.

Kampanjom "Stop dječjem prosjačenju" danas je u Podgorici obilježen 12. april, Međunarodni dan djece ulice.

Na Trgu nezavisnosti održan je performans, na kojem su mladi iz romske i neromske zajednice, proseći simbolično, sa ispruženom rukom i povezom preko očiju, ukazali na problem dječjeg prosjačenja.

Kampanju je pokrenula romska organizacija mladih "Koračajte sa nama – Phiren amenca“, ukazujući na problem dječijeg prosjačenja. Iz ove organizacije su iznoseći zahtjeve i preporuke za hitno rješavanje ovog problema poručili građanima da kada vide djecu da prose, da ih prijave policiji.

"Mi smo predlagali da za djecu koja su na ulici, koja su izložena raznim vrstama opasnosti i eksploatacije, da se izgradi prihvatilište, kao što je slučaj u Srbiji, gdje bi sva djeca sa ulice bila sklonjena. Sa njima bi radili socijalni radnici i stručna lica, ali i sa njihovim porodicama, sve u cilju da se sklone sa ulica i vrate u školske klupe“, kazao je Beriša.

On je istakao da institucije sistema ne rade dovoljno da se ovaj problem riješi.

"Nažalost, sve je više djece koja se bave prosjačenjem. Mislim da pravni sistem i mehanizmi nisu djelotvorni. Svaki čovjek koji vidi dijete na ulici, da je bez roditeljskog nadzora, nebitno da li je Rom ili nije, da prosi, posebno u večernjim satima, ima ružan osjećaj, ali na neki način i kivan na društvo, jer nam je postalo normalno da dijete prosi. Malo sam ljut i na institucije, jer i pored brojnih projekata, imamo djecu na ulicama koja prose i sve ih je više“, poručio je Beriša.

Na pitanje, šta uraditi kada vidimo da djeca prose na ulici, Beriša poručuje da slučaj treba prijaviti policiji.

"Pozivam sve građane da kada vide djecu da prose, da pozivaju broj 112 ili 122 i prijave prosjačenje djece, jer ćemo samo na taj način uticati na institucije da mi kao društvo ne želimo da prihvatimo djecu čiji su životi osuđeni na ovakav stil života“, istakao je Beriša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније