Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 04. 2018. 07:27   >>  07:33 2

BAKOVIĆ ZA RTCG

Stanje ljudskih prava nezadovoljavajuće

Ombudsman Šućko Baković ocijenio je da, uprkos određenom napretku, stanje ljudskih prava u Crnoj Gori i dalje nije zadovoljavajuće.

On je, gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG kazao da je u 2017. ostvaren određen napredak koji je vidljiviji u domenu zakonodavnog okvira i usaglašavanjem sa pravom Evropske unije.

"Međutim, i dalje su prisutni određeni nedostaci i slabosti, posebno kad su u pitanju ranjive grupe kao što su osobe sa invaliditetom, stari, siromašna lica, lgbt osobe...", ocijenio je Baković.

Kao glavnu slabost vidi primjenu zakona, što je izazov pred svim državnim organima. Za Bakovića je zabrinjavajuće i nepoštovanje sudskih odluka.

"Vladavina prava se mjeri i kroz poštovanje sudskih odluka. Mora se označiti ko je taj ko sebi dozvoljava da ne poštuje sudsku odluku", rekao je Baković.

Baković tvrdi da će, kako je rekao, prozvati svaki organ ili instituciju koja nije postupila preporukama Ombudsmana.

"Sve više nas škola, kad imaju problem, zove da pitaju kako da postupe. Sve više ustanova nam se obraća, želi da ostvari kontakt sa nama", rekao je Baković.

Dodaje da preporuke Ombudsmana ne dovode do ozbiljnijih promjena prakse. Mora se, kako navodi, raditi više na podizanju svijesti u radu institucija u čemu su starješine najodgovornije.

Baković kaže da se, iz godine u godinu, smanjuje broj pritužbi na rad sudova.

Ombudsman naglašava da nije zadovoljan kada je riječ o procesuiranju slučajeva torture od strane policajaca.

"Bar u jednom slučaju je više od deset policajaca primjenilo silu koja je prerasla svojim razmjerama u torturu, a do sada je krivični postupak završen samo protiv dvije osobe", rekao je Baković.

On je naglasio da će, na osnovu preporuka Ombudsmana, policajci koji nose maske imati identifikacioni broj, ili slično obilježje, na osnovu kojeg mogu biti prepoznati.

Baković kaže da sve javne ličnosti, pa i crkveni velikodostojnici, moraju voditi računa da ne govore jezikom mržnje.

Tvrdi da nikada nije osjetio pritisak nekog državnog organa na instituciju Ombudsmana. U neporednoj komunikaciji, kako kaže, osluškuje mišljenje građana.

"Utisak je da naša vidljivost polako raste i da povjerenje građana u naš rad takođe raste," ocijenio je Baković u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

Baković ističe da institucija Ombudsmana mora brzo da postupa i da građani očekuju da se njihov slučaj što prije riješi.

"Ako institucija tromo postupa, onda građani gube povjerenje. Ipak, kvalitet mora biti na prvom mjestu i brzina ne smije uticati na to", rekao je Baković. Institucija, kako navodi, postupa ažurno u svim predmetima.

U instituciji Ombudsmana zaposlene su 33 osobe.

Govoreći o tužbi jednog zaposlenog za zaštitu od mobinga protiv zamjenice Omudsmana, Baković je kazao da su dostavili brojne materijalne dokaze koji negiraju navode tužbe.

Institucija Ombudsmana nije, kaže Baković, konkretno postupala u vezi sa nedavnim smjenama u Savjetu RTCG.

"Zalažemo se za potpunu nezavisnost Javnog servisa", rekao je Baković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније