Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 04. 2018. 07:45 >> 11:14

PODACI IJZ

U Crnoj Gori 75 oboljelih od morbila

Od početka godine u Crnoj Gori registrovano je 75 osoba oboljelih od malih boginja.

Iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da vrh obolijevanja još nije dostignut, odnosno da nema razloga za proglašenje epidemije.

“Broj novooboljelih od morbila nastavio je da raste nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca. Sličan trend bilježi se kako u regionu tako i u mnogim državama Evrope što je posljedica isključivo neadekvatne vakcinacije djece. Vrh oboljevanja još uvijek nije dostignut a prema broju oboljelih najpogođenije države su Grčka, Italija, Rumunija i Srbija.”, kazali su iz Instituta.

Navode da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju od morbila nalazi sedam pacijenata, dok je od početka godine ukupno registrovano 75 oboljelih.

"Od čega je kod 68 infekcija laboratorijski dokazana‚ kod šest pacijenata je dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike a kod jednog oboljelog postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom oboljevanja. Laboratorijska i epidemiološka istraživanja su još uvijek u toku kod određenog broja pacijenata", navode iz IJZ.

Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (38,67% oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 26 godina (29,33%) pa mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (14,67%) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednje školskog uzrasta kao i mlađi odrasli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније