Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 07. 2013. 18:43 >> 18:43

IGRE NA SREĆU

GA: Ispitati rad nadležne Komisije

Izvještaj o radu Komisije za dodjelu dijela prihoda od igara na sreću nepotpun je i ne sadrži ključne detalje koji bi okarakaterisale njen rad, ocijenili su iz Građanske alijanse i pozvali Vladu da ubuduće ne usvaja takva dokumenata.

GA je, kako su podsjetili njeni predstavnici, i ranije ukazivala na brojne nepravilnosti u finansiranju nevladinog sektora u Crnoj Gori, zbog čega od ministra finansija, Radoja Žugić, očekuju da doprinese rješavanju tog problema, koji svake godine dovodi do raskalašnog trošenja više miliona eura, od kojih društvo ima zanemarljivu korist.

Izvještaj o radu Komisije za dodjelu dijela prihoda od igara na sreću, koji je Vlada usvojila u četvrtak, prema njihovim riječima, ne sadrži presudu Upravnog suda, kojom je poništena odluka o dodjeli sredstava.

"Ta presuda, sama po sebi, govori više nego dovoljno o radu Komisije", naveli su iz GA.

Oni tvrde da je procedura dodjele sredstava bila je neregularna i nelegitimna, zbog čega je sud i poništio. Takva presuda je, kako su upozorili iz GA, trebalo da bude dovoljna da se u potpunosti ispita rad Komisije u prethodnim godinama i konačno pokrene odgovornost pred Tužilaštvom.

"Nažalost, presuda se zanemaruje, a komisije nastavljaju da rade nesmetano. Na taj način se, zbog interesa pojedinaca, apsolutno zanemaruje i obesmišljava postojanje Upravnog suda u Crnoj Gori", ocijenili su iz GA.

Oni su podsjetili da je prošlogodišnje raspisivanje konkursa i dodjelu novca karakterisalo probijanje svih rokova, ali i da je to nešto što se ponavlja svake godine, a na šta je GA konstantno ukazivala.

"Takvi propusti su neprihvatljivi i na njih se jasno mora ukazati kroz Izvještaj o radu Komisije", smatraju u GA.

Oni tvrde da su rad Komisije prošle godine obilježile i brojne pritužbe o postojanju konflikta interesa prilikom raspodjele novca, zbog čega se, kako su naveli, radilo o skandaloznoj raspodjeli.

"Komisija funkcioniše na lošim i nezdravim principima i radikalne promjene u organizaciji su neophodne. Trenutna situacija u kojoj ljudi koji sjede u potkomisijama za dodjelu na kraju i dobijaju novac za svoje i partnerske NVO govori da se tu radi o velikom problemu, na koji niko iz Vlade ne reaguje", saopštili su iz GA.

Oni smatraju da dodatni problem predstavlja to što članovi Komisije pokušavaju da kritičare "umire kroz koruptivne aktivnosti", tako što, po svjedočenju predstvanika NVO na čiju incijativu je Upravni sud poništio konkurs, obećavaju novac u narednoj raspodjeli.

U Izvještaju o radu Komisije se, kako su kazali iz GA, moraju naći i informacije o primanjima zaposlenih u njoj, jer su članovi dobili nerealno visoke nadokande na račun sredstava koja su trebalo da budu podijeljena na konkursu.

"Članovi su za prošlu i 2011. za svega osam sjednica primili oko dvije hiljade eura. Iako bi taj posao morao biti obavljan volonterski, neopravdana raskalašnost slikovito govori o odnosu prema javnim finansijama", navodi se u saopštenju.

Predstavnici GA smatraju da članovi Komisije posao treba da obavljaju volonterski uz pokriće direktnih troškova. Oni su podsjetili da novac koji država opredjeljuje NVO sektoru odgovara sredstvima koje te organizacije dobijaju iz ostranih fondova.

"Netransparentnost i zatvorenost Komisije je nešto što je njena osnovna karakteristika i u tom duhu informacije o prihodima, primanjama i platama potpuno su izostavljene, ali i sami proces i javost podataka, bodovne liste i slično i ovoga puta su u potpunosti izostali. Gotovo je bilo nemoguće dobiti podatke zvaničnim putem", naveli su iz GA.

Oni su veoma zadovoljni najavom smjene pomoćnika ministra finansija, Borisa Buškovića, koji je bio potpuno zatvoren za bilo koju vrstu komunikacije.

"Nadamo se da će novi predsjednik Komisije raditi u punom kapacitetu i pokazati volju za rješavanje svega što njen rad čini više nego problematičnom", zaključuje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније