Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

10. 04. 2018. 14:41   >>  14:36

MAGNETNA REZONANCA

Dječja bolnica dobila vrijedan aparat

Novi aparat za magnetnu rezonancu, vrijednosti više od 500 hiljada eura, svečano je danas pušten u rad u Institutu za bolesti djece (IBD).

 

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević, kazala je da je ovo važan projekat za tu ustanovu ali i cjelokupno crnogorsko zdravstvo.

Ona je podsjetila da je 400 hiljada eura za nabavku aparata obezbijedio doktor Nikolas Alisa sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a ostatak KCCG.

„Na ovaj način obezbijedili smo kvalitetnu i dostupnu dijagnostiku magnentom rezonancom za najmljađe pacijente“, rekla je Kovaćević.

Ona je kazala da se u IBD vrši pregled na magnetnoj rezonanci za svu djecu Crne Gore, navodeći da je dosadašnji aparat star više od deset godina, spor i neadekvatan.

„Na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima oko četiri hiljade djece, a u određenim momentima zbog kvara na aparatu nijesmo mogli da im obezbijedimo pregled“, navela je Kovačević.

Ona je podsjetila da je novcem iz budžeta nabavljen i aparat za anesteziju, koji je nepohodan prilikom dijagnostikovanja djece sa posebnim potrebama, autizmom i male djece.

„Sada neće više biti potrebno da se prilikom dijagnostike djece snimanja ponavljaju više puta ili budu obavljena na aparatima Centra za radiološku dijagnostiku KCCG“, navela je Kovačević.

Ona je istakla da će od danas i pacijenti i osoblje imati benefite. „Djeca u liječenju, a zaposleni u svakodnenom radu“.

Ministar zdravlja Kenna Hrapović kazao je da je danas najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori postala bogatija za aparat koji će biti na usluzi najznačajnijim pacijentima - djeci.

„Zahvaljujući prijateljima i partnerima, u prilici smo da svečano pustimo u rad jedan od najsavremenijih aparata za magnetnu rezonancu od 1.5 Tesla i na taj način stanemo rame uz rame sa mnogo razvijenijim i bogatijim zdravstvenim sistemima kada je ova vrasta dijagnostike u pitanju“, rekao je Hrapović.

On je naveo da će pregledi magnetnom rezonancom omogićiti jasnu i preciznu dijagnostiku i planiranje tretmana djeteta.

"Najveći benefit ovog magneta je što će obezbijediti bolje uslove za liječenje djece, u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti i skraćenja procesa liječenja", istakao je Hrapović.

Budućnost u pedijatrijskoj radiologiji, prema njegovim riječima, je primjena ultrazvuka i MR dijagnostike koje su potpuno neškodljive.

Ministar je kazao da je obezbjeđivanje sveobuhvatne, dostupne i visoko kvalitetne zdravstvene zaštite pripritet crnogorskog zdravstva i naglasio da je u ispunjavanju tih ciljeva neophodno pratiti i savremene tehnologije.

On je podsjetio da prošle godine u izgradnju, adaptaciju i renoviranje zdravstvenih ustanova uloženo oko 3,1 milion eura, a za kupovinu opreme opredijeljeno skoro 12 miliona.

On je kazao da je zahvajujući donacijama vrijednim više od 1,5 miliona eura prošle godine, KCCG značajno promijenio unutrašnjost i da sada omogućava veći komfor pacijentima.

„Od danas crnogorski mališani imaju svjetski standard liječenja u svojoj državi, a zaposleni u zdravstvenom sistemu bolje uslove za odgovoran i posvećen rad koji obavljaju“, ocijenio je Hrapović.

Alisa je podsjetio da je inicijativu za nabavkom aparata pokrenuo lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u septembru prošle godine tokom posjete UAE.

On je kazao da aparat koji je dobio KCCG ne postoji u državama u okruženju.

Alisa je poručio da je ovo samo početak i da se nada da će pomoći više.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније