Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 04. 2018. 07:30   >>  08:00

U KOTORU

Gradskim vratima vraćaju stari sjaj

U toku je konzervacija i restauracija troje gradskih vrata na kotorskom starom gradu. Namjera je da im se vrati prvobitni izgled.

Projekat vrijedan 80 hiljada eura, pokrenula je Zajednica Italijana u Crnoj Gori u saradnji sa Opštinom Kotor, a sve uz saglasnost Centra za konzervaciju i arhelogiju Crne Gore.

Slojevi patina koji su decenijama vlaga i vrijeme slagali na kotorskim vratima uklanjaju se lagano neinvazivno primjenom najsavremenijih metoda.

Aleksandar Dender, predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori kaže za RTCG da se radi na čišćenju i vraćanju starog sjaja koja su vrata imala nekada.

"Vrata su inače bila vrlo vrlo oštećena i mislim da ćemo uspjeti na neki način da im vratimo bar dio onoga izgleda koje su nekada imala", kaže Dender.

Predstavnik izvođača radova, Dermo Lazzari, kaže da je riječ o restauraciji i konzervaciji i da se teži tome da se kroz postupak konzervacije sačuva što više slojeva koji postoje na vratima.

"Težnja je na tome da se što više otkriju tragovi materijala koji su upotrijebljeni prilikom izrade vrata", kazao je on.

U planu je i da se tokom idućeg mjeseca organizuje mala međunarodna škola konzervacije za studente i stručnjake iz institucija koje se bave konzervacijom u Crnoj Gori i Italiji.

Rekonstrukcija vrata biće završena do kraja maja.

Nevenka Macan, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније