Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

09. 04. 2018. 14:24   >>  14:19

VUJIČIĆ UPOZORAVA

Očigledni propusti u procjenama ANB-a

Sporazum o priznanju krivice pokazao je opravdanost, ali zabrinjava što se taj institut primjenjuje i prema članovima organizovanih kriminalnih grupa, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, rekao je da je sporazum o priznanju krivice pokazao opravdanost naročito onda kada tužioci nijesu do kraja sigurni da će sa prikupljenim dokazima uspjeti da u sudskom postupku dokažu krivicu okrivljenog.

On je ukazao da su dugotrajni sudski postupci koji su na kraju rezultirali oslobađajućim presudama (predmet Šarić i Kalić) i velikim odštetama tužioce, svjesno ili nesvjesno, usmjerili više ka tom institutu da dođu do pravosnažnih presuda relativno brzo i do mogućnosti korišćenja tih predmeta u drugim sudskim postupcima.

"Međutim, zabrinjava da se ovaj institut primjenjuje i prema članovima organizovanih kriminalnih grupa kojima takav vid kazne predstavlja stimulaciju za kriminalne aktivnosti", kazao je Vujičić agenciji MINA.

Takva kaznena politika je, prema njegovim riječima, na posredan način uticala da se bezbjedonosna situacija iz godine u godinu pogoršava.

Vujičić je naveo da takva situacija nije samo produkt rada tužilaštava ili sudova, već i Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB).

„Premijer koji dolazi iz bezbjedonosnog sektora i koji je upoznat dobro sa ljudskim resursima unutar ANB-a morao bi da osvježi personalno Agenciju, jer očigledni su propusti u procjenama stanja u državi“, dodao je Vujičić.

Kako je dodao, ohrabruje da će u narednom periodu brže i bolje sarađivati svi državni organi sa ciljem unapređenja stanja u toj oblasti.

„Iako bi oni to trebalo da rade i nevezano za ovu situaciju“, istakao je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније