Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 04. 2018. 09:09   >>  11:22 5

SVJETSKI DAN ROMA

Siromaštvo najveći problem, osnivaju partiju

Ključni problem romske zajednice je siromaštvo ali tu su i razne predrasude i stereotipi koji prouzrokuju indirektne diskriminacije, kazao je direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha. Kako bi značajnije doprinijeli unapređenju svog položaja u Crnoj Gori iz te NVO najavljuju osnivanje političke partije koja će okupljati Rome.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG povodom Svjetskog dana Roma, Jaha ja kazao su po njegovom mišljenju siromaštvo i nepostojanje održivog izvora prihoda, odnosno, nezaposlenost romske zajednice, naki od najznačajnijih problema romske zajednice.

"Zašto nijesu zaposleni, jer jednim dijelom nijesu obrazovani. Sa druge strane, zato što su zanemareni godinama. Postavlja se pitanje zašto nijesu obrazovani ako je osnovno obrazovanje obavezno", kazao je Jaha.

Ipak, dodaje, posljednjih godina stanje se poboljšava.

"Postoji napredak po pitanju kvantiteta. Oko 1.800 romske djece je u osnovnim školama i srednjim školama a oko 127 je studenata i tu postoji napredak", Kazao je Jaha.

Od ocjenjuje da je teško unaprijediti položaj tako siromašne zajednice.

"Sa druge strane problem su i predrasude i stereotipi koji prouzrokuju da postoje indirektne diskriminacije. Postoje istraživanja koja pokazuju da svaki drugi stanovnik ne želi da ima pripadnika romske zajednice za komšiju", kazao je Jaha.

Za sada u našoj zemlji ne postoji politička partija koja okuplja romsku populaciju.

Jaha ističe da u saradnji sa drugim organizacijama NVO Mladi Romi čini sve kako bi ona uskoro bila osnovana.

"Mi iz mlađe generacije romske zajednice smatramo da bi političkom participacijom brže doprinijeli poboljšanju našeg položaja nego kroz privatni sektor. Ako naši ljudi budu na mjestima gdje se odlučuje o popožaju romske zajednice, mišljenja smo, da značajnije možemo doprinijeti položaju naše zajednice", kazao je Jaha. 

Romi u cijelom svijetu danas obilježavaju svoj dan u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Taj datum smatra se jednim od najvažnijih u romskoj istoriji. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta.

Među najvažnijim odlukama usvojenim tom prilikom je dogovor o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje i simbolizuje zemlju, a u gornjem dijelu plave boje i simbolizuje nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi "Đelem, đelem" (Išao sam, išao sam). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније