Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

07. 04. 2018. 19:54 >> 21:12
8

PROTESTNI MARŠ

"Građani strahuju za svoju bezbjednost"

Crnogorski građani ovih dana su različite strahove iz prošlosti zamijenili novim - za ličnu sigurnost i bezbjednost, zbog bombaških napada i ubistava koja se događaju, saopštio je jedan od organizatora protestnog marša "Za život bez straha", Omer Šarkić.

“Crnogorske građane strah ne napušta još od 90-ih godina prošlog vijeka, kada su bili u strahu od rata. Taj strah, zamijenili su novi, od gubitka posla, javnih izvršitelja i računa, a ovih dana ponovo i strah za ličnu sigurnost i bezbjednost”, rekao je Šarkić na skupu koji je večeras na podgoričkim ulicama okupio stotinak građana nezadovoljnih bezbjednosnom situacijom.

Učesnica skupa, Damira Kalač, kazala je da su životi građana dovedeni do tačke da se bore ili za golu egzistenciju ili goli život.

“I kad krenete na kafu, imate samo dvije dileme – možete li uopšte da platite kafu ili da li ćete sa te kafe izvući živu glavu”, rekla je Kalač.

Ona smatra da građani Crne Gore skoro tri decenije žive u atmosferi straha i da atmosfera na crnogorskim ulicama nije odmakla dalje od 90-ih godina prošlog vijeka. 

Podsjećajući na nedavno dvostruko ubistvo u centru Podgorice, Bojana Mišković je okupljene i nadležne pitala da li je normalno da se mirno, nedjeljno, sunčano prijepodne u centru grada pretvori u histeriju i strah.

Ona je podsjetila da se u prva tri mjeseca ove godine dogodilo 12 eksplozija i šest napada oružjem, da su povrijeđene četiri osobe, a ubijene tri.

„Od toga, rasvijetljeno je malo ili nimalo slučajeva. Iako to nije dovoljan razlog što smo se večeras ovdje okupili, zaista ne znam šta je. Ovaj grad i država su sve samo ne bezbjedni za normalan život, jer institucije ne rade svoje posao. I da li ja sad, kad izađem sa djetetom u šetnju treba da strahujem za njegovu sigurnost“, pitala je Mišković.

Ona smatra da nije dovoljno što su direktor Uprave policije, Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti, Jovica Rečević, podnijeli ostavke.

„Institucije moraju da počnu da rade svoj posao. Neshvatljivo je da u 21. vijeku u državi koju krasi prefiks demokratska, moramo da insistiramo od policije i tužilaštva da rade ono za šta su plaćeni”, poručila je Mišković.

Jedan od učesnika skupa, Duško Vuković, smatra da se od takvog straha nema gdje bježati.

„Sa ovakvim strahom se moramo suočiti na način što ćemo tražiti od onih kojima smo, kao građani i građanke, povjerili brigu o našoj zajedničkoj sigurnosti, da svijet nasilja i kriminala drže pod kontrolom u podzemlju, a nadzemne javne prostore sačuvaju za nas obične i normalne građane“, kazao je Vuković.

Organizatori protesta su saopštili da država postoji zbog građana i da je u obavezi da obezbijedi sigurnost koju garantuje i Ustav.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније