Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

06. 04. 2018. 18:55 >> 19:03
2

PONIŠTENA ODLUKA MINISTARSTVA

SDMCG traži smjenu Hrapovića

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) zatražio je smjenu ministra zdravlja Kenana Hrapovića nakon što je Upravni sud presudio da su predsjednik i potpredsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša i Jovan Ivović izabrani u skladu sa Statutom LJKCG.

Po tužbi Mugoše i predsjednika Skupštine LJKCG, Nebojše Sekulića, Upravni sud poništio je danas rješenje Ministarstva zdravlja od 14. marta 2017, kada je konstatovano da predsjednik i potpredsjednik Ljekarske komore na sjednici 31. januara iste godine nijesu izabrani u skladu sa Statutom te strukovne organizacije.

Između ostalog, Mugoša i Sekulić su u tužbi naveli da u Statutu LJKCG nije navedeno da se predsjednik i zamjenik biraju na predlog izvršnog odbora, zbog čega je izbor bio izvršen na predlog članova Skupštinje LJKCG.

Takođe, naveli su da po Statutu nije mogao biti izabran izvršni odbor, jer je po njemu član tog organa predstavnik stomatologa koji su osnovali svoju komoru, čime su prestali biti članovi LJKCG.

Mugoša i Sekulić smatraju da su razlozi koji su navedeni u rješenju Ministarstva zdravlja nezakoniti i kontradiktorni.

"Ministarstvo tumači da izvršni odbor treba da predloži Skupštini izbor i razrješenje predsjednika Komore, a na drugoj strani predlaže predsjedniku Skupštine Komore da pripremi predlog Statuta Komore zanemarujući član 23 tačku 1 alineju 1 kojom je određeno da izvršni odbor priprema akte koje razmatra i usvaja Skupština Komore", navodi se u obrazloženju presude.

U Sindikatu doktora medicine smatraju da je tom presudom stavljena tačka na spor između Ministarstva i Komore.

"Presudom je potvrđeno da je LJKCG godinu dana bila talac nezakonitog rješenja Ministarstva. Pozivamo Premijera Duška Markovića da razriješi ministra Kenana Hrapovića, i imenuje novog ministra zdravlja", saopštio je Sindikat doktora medicine.

Takođe, podsjećaju da je LJKCG bila spremna i na uvođenje v.d. stanja do ponovnih izbora, ali je taj predlog Ministarsto odbilo.

Podsjetimo, Mugoša je početkom januara ove godine ponovo izabran za predsjednika LJKCG, a Ministarstvo je tog puta dalo saglasnost na njegov izbor.

Iz Ministarstva su tada kazali da je utvrđeno da je Skupština LJKCG postupila po nalogu iz Rješenja Ministarstva, te da je potvrđeno da su nepravilnosti u prethodnom izbornom procesu mogle biti otklonjene i mnogo ranije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније