Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 04. 2018. 22:17   >>  22:12

RADIONICA U ROŽAJAMA

Zabrinjava broj učenika koji su kockali

"Kada kockanje postaje problem" bila je tema radionice koja je održana u rožajskoj Gimnaziji "30. septembar", nakon čega je upriličen okrugli sto na temu "Kockanje=(ne)sreća". Učenici su ukazali da se u kockanje ulazi kao u zabavu ali da ta počast kasnije u velikom broju slučajeva postaje smisao života, odnosno put samouništenja.

"Kocka je privlačan način za brzu zaradu ali s druge strane predstavlja ulog gubitka posla, porodice, ugleda, zdravlja i na kraju života. Sa kockom se druže siromašni i imućni slojevi društva. Siromašni iz želje da se brzo obogate a bogataši ulažu ogroman novac u kockarnicama. Sve u svemu, kocka nažalost, uzima sve više maha i prijeti da preraste u epidemiju, naročito među mladima", čulo se na radionici, uz konstataciju da je kocka sve prisutnija među mladima, čak i osnovcima i srednjoškolcima.

Cilj radionice je da se ukaže na mnogostruke i dalekosežne posljedice ovog poroka koji ostavlja velike posljedice na psihu, finansije i zdravlje, rečeno je na radionici, na kojoj su učestvovali učenici osnovnih škola, "Mustafa Pećanin" i "Bratstvo jedinstvo", a koju su vodile Vesna Kraljević i Maja Lješnja, psiholozi u Savjetovalištu "Entera" iz Podgorice.

U okviru okruglog stola, na kojem su učestvovali gimnazijalci i učenici OŠ "Mustafa Pećanin", OŠ "Bratstvo-jedinstvo" i njihovi predstavnici, Melida Nurković i Serija Kalač, priređen je skeč, koji su izveli Suad Agović, Numan Nokić i Riad Mujević. O samom pojmu kockanja, tipovima, uzrocima, prevenciji i samotretmanu govorili su vršnjački edukatori, Elma Balota, Vedad Selmanović i Ema Murić, kao i profesorica Adisa Malagić.

Tom prilikom, prezentovani su rezultati istraživanja sprovedenog u Gimnaziji, u saradnji sa ADP Zid, koji ukazuju da je kockanje veoma zastupljeno među učenicima svih razreda.

"Više od polovine učenika je makar jednom igralo igru na sreću iako zakon zabranjuje kockanje maloljetnicima. Zabrinjavajući je podatak da je 72% učenika izjavilo da poznaje nekog sa problemom kockanja iz kruga svojih prijatelja i poznanika, te da su pojedini učenici priznali da su se sami okušali u kockanju. Šest učenika Gimnazije je izjavilo da vjeruju da imaju problem sa kockanjem od kojih su dvije djevojčice. Zabrinjavajuće je da 6% učenika na mjesečnom nivou na kocku troši preko 50 eura, a među njima ima i djevojčica", kazala je Kljajević, naglašavajući da je rezultat ovih podataka lociranje velikog broja kladionica u samom gradu te njihova dostupnost maloljetnicima, kao i brojni društveno-socijalni problemi, od ekonomske krize, porodičnih i drugih problema, do nezaposlenosti.

"Cilj nam je da barem malo utičemo na svijest djece i pokažemo im da kocka nije bezazlena kao što to izgleda, već da može prerasti u porok i bolest. Potrebno je organizovati što više ovakvih aktivnosti da bi se učenici edukovali i stvorili mehanizme odbrane od ovog, sve izraženijeg poroka", kazala je Kljajević.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније