Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

04. 04. 2018. 23:22 >> 23:15

SVJETSKI DAN ROMA

Izložba unikatnog nakita i rukotvorina

Izložba unikatnog nakita i rukotvorina otvorena je danas, u EU info centru u Podgorici, povodom proslave Svjetskog dana Roma, a s ciljem afirmacije i promocije ručno rađenih proizvoda.

Nakit, torbe, odjevne predmete i ukrase predstavilo je 10 izlagača. Pojedini učesnici se samostalno bave proizvodnjom, a neki su članovi udruženja koji su prošli obuke i imali podršku od donatora.

Sajam je prodajnog karaktera, a sav prihod je opredijeljen za kupovinu materijala za rad i obuke koje organizuje NVO “Dorra”, koja se bavi socijalnim uključivanjem Romkinja i Egipćanki kroz osposobljavanje za rad.

Marta Perković, iz Crvenog krsta, kazala je da je namjera bila da se skrene pažnja javnosti na tradiciju, kulturu i običaje romske i egipćanske populacije i ono sa čime se ta populacija suočava u procesu integracija.

Ručno rađeni nakit predstavile su polaznice obuka NVO "Dorra", organizovanih u okviru projekta "Pravo na rad kao osnov ravnopravnosti i socijalne inkluzije, dok su polaznice Porodičnog centra Crvenog krsta su izložile odjevne predmete.

Korisnica Centra, Melvuda Gaši, zadovoljna je sajmom i ističe značaj obuka za šivenje, pletenje i heklanje, jer kako kaže vještine koje se tamo stiču obezbjeđuju egzistenciju za nju i njene koleginice.

Izložbom unikatnog nakita i rukotvorina počelo je obilježavanje Svjetskog dana Roma koje traje do 11. aprila, u organizaciji i u okviru HELP-ovog projekta “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa” koji je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Izložba organizuju NVO Dorra i Crveni krsti Crne Gore u okviru projekta "Pravo na rad kao osnov ravnopravnosti i socijalne inkluzije".

Projekat uključuje: obuku za šivenje, pletenje i izradu nakita za ukupno 15 korisnica, a implementiran kroz šemu za podgrantove projekta “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa” njemačke humanitarne organizacije HELP uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније