Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

02. 04. 2018. 15:41 >> 15:36
1

DAN OSOBA SA AUTIZMOM

Kalina govori, pjeva, učestvuje u radionicama...

Udruženje mladih sa hendikepom i Fondacija "Ognjen Rakočević" obilježili su Svjetski dan osoba sa autizmom na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Koliko je osoba sa autizmom u Crnoj Gori još uvijek se ne zna, jer zvaničan registar oboljelih ne postoji, ali taj broj je, kao su poručili veliki. Stručnjaci su apelovali na roditelje da se centru obrate čim primijete prve poteškoće, jer će, ukoliko djeca na vrijeme krenu sa terapijom, rezultati biti mnogo brži i vidljiviji.

Martina je teškoće u razvoju kod svoje kćerke Kaline primijetila kada je djevojčica imala oko dvije godine.

Tada je kaže, već bilo jasno da je u pitanju autizam, a sa prvim tretmanima su počeli godinu kasnije.

„Što je već bilo kasno, na neki način zato što je veoma bitna ta rana intervencija. Već sa nepune dvije godine bi bilo bitno da se počne sa radom sa djecom. Mi smo, hvala bogu, brzo ostvarili neki napredak“, kaže majka Martina.

Martina poručuje da se upornost isplati, što dokazuje i Kalina, koja je danas vršnjacima pokazala šta sve može. Govori, pjeva i učestvuje u brojnim radionicama...

„To je najbitnije da roditelj shvati da njihovo dijete ima autizam, a onda uključivanje u vrtić, škole, to je ono najbitnije, i to je najveća pomoć. Interakcija sa ostalom djecom. Ne osamljivati djecu, ne držati ih izolovane“, upozorava Martina.

To kažu i u Centru za autizam. Kako bi pomaci bili vidljiviji, djeca sa poremećajima iz spektra autističnih oboljenjenja od nedavno imaju i svoj centar i specijalizovane stručnjake.

„Za sada imamo deset psihologa, četiri logopeda. Imamo i socijalnog radnika, koji će aktivno učestvovati i davaće savjete i prava na koje roditelji imaju djeca iz spektra autizma. Imamo i fizioterapeute, specijalistu fizikalne medicine. I još je u planu da se angažuju specijalsiti iz Beograda i neurolozi“, kaže vd direktorica Centra za autizam „Ognjen Rakočević” Nađa Ševaljević.

Koliko je osoba sa autizmom u Crnoj Gori, ne zna se, jer još nemamo registar. Brojke bi uskoro trebalo da budu poznate, a dok se to ne dogodi, o autizmu se, se mora pričati svaki dan. poručuju iz Udruženja sa hendikepom.

 

 Dijana Drašković, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније