Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 04. 2018. 10:33   >>  10:30

SINDIKAT BIBLIOTEKE

Biblioteka više nema bibliografa, redaktora ...

Stupanjem na snagu Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, oktobra 2016. godine, i odlukama Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, u Nacionalnoj biblioteci su ukinuta zanimanja bibliograf, bibliotekar redaktor, bibliotekat informatičar, bibliotečki instruktor, bibliotečki inspektor, samostalni knjižničar i druga, ističu iz Izvršnog odbora sindikata Nacionalne biblioteke Crne Gore.

Time, kako dodaju, po Zakonu o kulturi, na osnovu čl. 37, stav 3 i čl. 38 prestaje potreba za postojanjem Nacionalne biblioteke Crne Gore.

"Usvajanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, oktobra 2016. godine mnogi poslovi i zanimanja koja su do sada postojala (a i dalje postoje u važećem aktu - Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta) u Nacionalnoj biblioteci jednostavno su nestala sa spiska Ministarstva kulture, iako u Biblioteci postoji osnovna potreba za njima, da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci, koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, Nacionalna biblioteka Crne Gore dužna da ispuni. To su radna mjesta i zanimanja: bibliograf, bibliotekar-redaktor, bibliotečki informatičar, bibliotečki instruktor, bibliotečki inspektor, samostalni knižničar i druga", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora sindikata Nacionalne biblioteke Crne Gore.

Oni dodaju da prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, Biblioteka treba da, pored prikupljanja, opisivanja, čuvanja i davanja građe na korišćenje, izrađuje i tekuću i retrospektivnu bibliografiju, vrši kontrolu kvaliteta i redakciju bibliografskih zapisa u uzajamnoj bibliografskoj bazi Crne Gore. Treba da obučava, izdaje licence i ispuni još mnoge druge složene zadatke, naročito zadatke vezane za saradnju sa međunarodnim stučnim asocijacijama i praćenju i primjenjivanju međunarodnih standarda, kao što se radi u drugim nacionalnim bibliotekama Evrope i svijeta.

"Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci se pitaju šta će biti sa njihovim radnim mjestima, na kojima su radili, jer su, odmah po usvajanju Granskog kolektivnog ugovora, bili primorani da potpišu druga rješenja – anekse ugovora za radno mjesto bibliotekar – iako tako nije predviđeno u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta", kazali su iz sindikalne organizacije Biblioteke.

Zaposlenima je, kako su kazali, smanjen koeficijenat zarade.

"Preciznije, od njih se traži da, za mnogo manju platu, rade složene poslove, koji su sadržani u Standardnoj klasifikaciji zanimanja Zavoda za statistiku Crne Gore i koja je usklađena sa međunarodinim standardom ISCO/08 i u kojem su uz dodijeljene šifre, u drugoj grupi, sadržana sva pomenuta zanimanja", navodi se u saopštenju.

Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci pitaju nadležne u Crnoj Gori šta dalje i čekaju odgovor, dok u međuvremenu, kako su kazali, pripremaju pitanja za međunarodne organizacije i asocijacije iz bibliotečke i pravne stuke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније