Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

31. 03. 2018. 11:23   >>  11:40

ODBOR JEDNOGLASNO

Korak bliže najuspješnijem liječenju kancera u CG

Članovi Upravnog odbora regionalnog projekta “Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope” jednoglasno su odabrali, Hadronsku kancer terapiju pomoću protona i težih jona, kao opciju projekta za Institut.

Ministarstvo nauke pokrenulo je ranije inicijativu za izgradnju međunarodnog naučnog centra u Crnoj Gori. Jedan od predloženih projekata je i najsavremenije liječenje karcinoma „hadronskom kancer terapijom” uz pomoć akscelaratora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, odluka je donijeta na drugom sastanku Upravnog odbora projekta koji je održan juče u Ministarstvu obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije. Sjednicom je predsjedavala ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović.

Hadronska kancer terapija pomoću protona i težih jona danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja različitih vrsta kancera. Upravo bi taj metod liječenja bio dostupan svim građanima u regionu kroz Institut, što ga svrstava u jedan od najljepših primjera projekata “nauke za društvo”.

Projekat bi istovremeno bio jedinstven u svijetu, jer bi Institut bio ustanova u kojoj bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanja iz Biomedicine.

Na projektu bi radilo oko 1000 istraživača, naučnika, inžinjera, fizičara i doktora, dok bi broj pacijenata pokrivao potrebe teritorije od oko 20 miliona stanovnika.

Ervin Demo, pomoćnik ministra, ukazao je na veliki značaj ovog projekta za region, naglasivši da Albanija u potpunosti podržava njegovu realizaciju.

Ministarka nauke Sanja Damjanović ukazala je na neophodnost uspostavljanja velike naučne infrastrukture u ovom regionu, koja će predstavljati platformu za edukaciju mladih naučnika i jedinstven centar izvrsnosti, koji će učiniti da i zemlje regiona budu konkuretne ostatku Evrope.

Gost na sjednici Upravnog odbora bio je profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a i tvorac Inicijative za uspostavljanje međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope.

Profesor Šoper je istakao da je riječ o projektu koji je toliko veliki da ga ne može finansirati samo jedna zemlja.

"Nakon odluke, na sastanku je takođe usaglašen i nacrt Memoranduma o saradnji, koji će Odbor dostaviti predsjedniku Bugarske, Rumenu Radevu, koji je prvobitno predložio potpisivanje Memoranduma od strane premijera na EU-WB Samitu u Sofiji u maju.  Uz to, sljedeći koraci Odbora biće pripremne aktivnosti na izradi Glavnog projekta i biznis plana", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније