Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

30. 03. 2018. 18:48   >>  18:48

VETERINARSKE SLUŽBE

Počela vakcinacija protiv bolesti plavog jezika

Veterinarske službe počele su danas akciju vakcinacije goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, čime će se i u ovoj godini zaštititi stočni fond u Crnoj Gori od ove opasne zarazne bolesti, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su podjetili da je Vlada obezbijedila sredstva da se i tokom 2018, kao i godinu prije, sprovede kvalitetna i pravovremena vakcinacija protiv bolesti plavog jezika, kao i bolesti kvrgave kože goveda, a koje su u 2016. godini izazvale ogromne materijalne štete u Crnoj Gori.

"Vakcinacijom goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika cilj je da se spriječi pojava bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. godini i stvaranjem imuniteta kod nevakcinisanih životinja. Vakcina je jedina efikasna mjera za sprječavanje pojave i suzbijanje ove bolesti", navodi se u saopštenju.

Vakcinacija svih goveda i ovaca protiv plavog jezika je obavezna, shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Programu vakcinacije.

"Vlasnici stoke su dužni da omoguće sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu. S obzirom da se iz budžeta finansira nabavka vakcina i sprovođenje vakcinacije, vlasnici stoke nemaju troškova po tom osnovu. Držaoci stoke snose troškove identifikacije goveda i ovaca, u slučaju da se na gazdinstvu nađu životinje koje se ne nalaze u registru", kazali su iz Ministarstva.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva, pozivaju držaoce goveda i ovaca na punu saradnju sa veterinarskim i savjetodavnim službama, kao i lokalnim službama za poljoprivredu, kako bi se vakcinacija pravovremeno i kvalitetno obavila.

"Neophodno je da držaoci životinja obezbijede da životinje budu na gazdinstvima, u terminu koji im najavi veterinarska ambulanta", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније