Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 03. 2018. 09:15 >> 11:06
3

MINEVSKI SAOPŠTILA

Mogući sajber napadi u toku izbora

Povećan broj sajber napada u toku predstojećih izbora u Crnoj Gori je moguć, kazala je za Jutarnji program javnog servisa Ana Minevski iz Ministarstva javne uprave.

Svaki značajniji događaj prate i sajber napadi kako kod nas tako i na globalnom nivou. To se prema riječima Minevski ne odnosi samo na političke događaje već i na svaki drugi značajniji događaj poput Olimpijskih igara, Svjetskog prvenstva u fudbalu itd.

"U skladu sa tim prepoznatim trendom vrlo je moguće da će doći do povećanog broja sajber incidenata u toku izbora", ističe Minevski.

Broj sajber napada,kako je kazala, na globalnom nivou iz godine u godinu se povećava i oni dolaze iz svih krajeva svijeta.

"I u Crnoj Gori je primjetan taj trend rasta posebno u toku važnih političkih dešavanja tako da moramo razmišljati da može doći do takvih napada. Sada je već ustaljena praksa da se i u tom periodu dodatno poveća nivo spremnosti državnih institucija kako bi odgovorili na eventualne napade", kazala je Minevski.

Nacionalni CIRT tim, dodaje, u okviru Ministarstva javne uprave preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima kako bi spriječili eventualne napade.

"Osim odgovora na incidentne situacije CIRT djeluje i preventivno, edukacijm službenika i građana i objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete. Ali poznato je da apsoluitna bezbjednost od sajber napada ne postoji. Mi se trudimo da naše sisteme učinimo što manje ranjivim na sajber napade", kazala je Minevski.

Crna Gora, prema njenim riječima, nije ništa manje ranjiva nego ostale zemlje.

"Tokom ranijih napada u Crnoj Gori najzastupljeniji su bili Ddos napadi koji su bili usmjereni na državne institucije ali i na privatni sektor.

"Ddos napadi su napadi tokom kojih napadači pokušavaju da učine veb sajt nedostupnim korisnicima kojima je on namijenjen. Što se tiče posljedica, oni nijesu neki od najopasnijih. Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih Malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiorteta a nerijetko i novca", zaključila je Minevski.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније