Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 03. 2018. 14:11   >>  14:07 2

MINISTARSTVO POZIVA

"Spriječiti rodno zasnovano nasilje"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pozvala je nadležne institucije da na nasilje daju adekvatan odgovor shodno zakonskim mehanizmima.

"Povodom slučajeva raznih oblika nasilja koji se dešavaju u Crnoj Gori poslednjih dana, posebno onih koji se odnose na maloljetna lica, te onih koji za posljedicu imaju smrtni slučaj, do onih koji se odnose na ugrožavanje ličnog i profesionalnog integriteta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeluje na cijelu opštu i stručnu javnost o potrebi zajedničkog djelovanja u cilju prevencije i zaštite od nasilja", saopšteno je iz ministarstava.

Zabrinjava, kažu, činjenica da su najčešće žrtve nasilja djevojčice i žene, "što nam ukazuje na sve veću potrebu podizanja svijesti o važnosti sprečavanja rodno-zasnovanog nasilja".

Podsjećaju da je Crna Gora potpisnica međunarodnog dokumenta Istanbulske konvencije koja propisuje obavezu države da preduzima sve neophodne mjere u cilju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Država je donijela zakone, strateška dokumenta i uspostavila institucionalne mehanizme za djelovanje, te je neophodno da se isti i adekvatno sprovedu u praksi. Iako statistika govori da je broj prijavljenih i procesuiranih slučajeva u porastu, sa druge strane rezultati istraživanja pokazuju da u Crnoj Gori još uvijek prisutna svijest da je nasilje u porodici privatna stvar, a ne društveni problem, te da, kao takav, ostaje van institucija sistema", navodio se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније