Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2013. 09:23 >> 09:20
1

ZAŠTITA NA RADU?

Deset ljudi poginulo na radnom mjestu za 14 mjeseci

Tokom prošle godine život na radu izgubilo je sedam ljudi, 40 ih je teško povrijeđeno, a desile su se i dvije ,,kolektivne povrede“, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove, a prenosi Dan.

Već u prva dva mjeseca tekuće godine, dvije osobe poginule su usljed pada sa građevine u Baru i Kotoru, a jedan radnik u Grblju tako što ga je zatrpao zid objekta koji je rušio.

,,Među smrtno stradalim nijedan nije imao status zaposlenog, odnosno nije imao ugovor o radu ili posebnu vrstu ugovora sa poslodavcem, a među teško povrijeđenim dva lica su imala status zaposlenih. Prema Ustavu Crne Gore samo „zaposleni imaju pravo na zaštitu na radu”, a Zakonom o zaštiti na radu osim zaposlenih pravo na zaštitu imaju učenici i studenti koji se nalaze na obaveznom proizvodnom radu, profesionalnoj praksi ili praktičnoj nastavi, lica na stručnom osposobljavanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji, osobe na profesionalnoj rehabilitaciji, kao i lica koja za vrijeme izdržavanja kazne zatvora a obavljaju određene poslove. Takođe, zakonom su zaštićena i lica na dobrovoljnim i javnim radovima organizovanim u opštem interesu, radnim akcijama i takmičenjima, kao i volonteri“, kazali su u Upravi.

U toj instituciji navode da samo u navedenim slučajevima Inspekcija rada ima obavezu vršenja uviđaja, inspekcijekog nadzora i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније