Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

23. 03. 2018. 17:27 >> 17:23

ORAV OCIJENIO

Sloboda izražavanja ključna za napredak

Sloboda izražavanja i ostvarivanja kredibilnih rezultata u oblasti vladavine prava ključni su za napredak Crne Gore u procesu pregovora, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav.

On je to kazao na okruglom stolu i debati pod nazivom “Crna Gora, Zapadni Balkan i Evropska Unija: pristupanje na dohvatu ruke?”, koje je organizovao Cenatr za građansko obrazovanje (CGO).

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, Orav je u osvrtu na napredak Crne Gore u procesu pregovora “naglasio ključni značaj slobode izražavanja i ostvarivanja kredibilnih rezultata u oblasti vladavine prava”.

On je ocijenio da je Zapadni Balkan u fokusu EU, i pozdravio napore Crne Gore da unaprijedi regionalnu saradnju.

"EU je dala okvir i podstrek. Sada je sve na državama kandidatima. Do 2025. nema puno vremena a imate domaći zadatak i pokušajte da ga uradite što bolje", zaključio je Orav.

Izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević, kazala je da je Berlinski proces donio ohrabrenje, stimulans ali i konkrektne inicijative u pravcu reafirmacije procesa pristupanja zapadnog Balkana.

“No, čini se da to nije bilo dovoljno i da nije pokrenulo u pravom pravcu balkanske lidere koji svojim doživljajem i praktikovanjem politike pokazuju da su im bliži autokratski nego demokratski politički sistemi”, ocijenila je Uljarević.

Zato, kako je navela, evropske vrijednosti, standardi i najbolje prakse još s mukom postaju dio crnogorskog društvenog i političkog konteksta.

Uljarević je istakla prednosti Crne Gore u odnosu na region, ali i unutrašnje otpore demokratskim reformama i simularenje napretka.

To je, kako je saopšteno iz CGO, ilustrovala i kroz “akcije poput partijskog preuzimanja javnog servisa RTCG i prljave kampanje koje se vode protiv kritički orijentisanih NVO”.

„Upravo takvi primjeri poništavaju sva retorička zaklinjanja vladajućih struktura da imaju snažnu političku volju da proces pristupanja EU valjano sprovedu“, zaključila je Uljarević.

Predsjednik Odbora za evropske integracije u Skupštini Crne Gore, Adrijan Vuksanović naglasio je značaj pluralizma mišljenja koje donose događaji poput ovog skupa.

„Proces EU integracija vodimo svi u Crnoj Gori jer on dotiče sve segmente naše stvarnosti. Trenutno stanje možemo gledati iz različitih uglova, ali neosporno je da smo dosadašnjim rezultatima okarakterisani kao lideri EU procesa u regionu. No, ta pozicija nas ne smije relaksirati jer bi nas nadalje to dovelo do usporavanja samog procesa“, poručio je Vuksanović.

On je istakao prednost principa regate, pojašnjavajući da se njime, za razliku od principa konvoja, podstiče zdravi rivalitet među zemalja koje su u procesu pridruživanja EU.

„Berlinski proces vidim kao važnu podršku svima nama na zapadnom Balkanu. Imamo još puno posla kada su u pitanju EU integracije, a Skupština će i dalje vrštiti svoju dominantno kontrolnu ulogu dajući time svoj pun doprinos“, rekao je Vuksanović.

CGO je okrugli sto i debatu organizovao u saradnji sa Austrijsko-francuskim centrom za približavanje u Evropi i Međunarodnim centrom za evropske studije, uz podršku Otvorenih regionalnih fondova, Savjetodavne grupe za politiku Balkana u Evropi i Francuskog instituta za međunarodne odnose.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније