Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

23. 03. 2018. 14:07   >>  14:03

SA NAUČNICIMA IZ CERN-A

Održan čas fizike čestica

Ministarstvo nauke u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja organizovala je drugi Međunarodni čas fizike čestica "Masterclass", pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG.

“Drago mi je da Crna Gora i ove godine učestvuje u ovom prestižnom edukativnom programu koji organizuje CERN. Za razliku od prošle, ove godine Crna Gora je punopravni član na eksperimentu CMS u CERN-u”, kazala je u uvodnom obraćanju ministarka nauke Sanja Damjanović.


Međunarodnom času fizike čestica prisustvovali su učenici srednjih škola iz nekoliko gradova širom Crne Gore.

Ministarka je đacima kazala da je Ministarstvo nauke otvorilo put ka CERN-u, koji ima tri misije: pomjeranje granica znanja, razvoj tehnologija i treću, najznačajniju - edukacija.

U CERN-u radi 13.000 ljudi i najveći procenat čine upravo mladi ljudi, što znači da su i njihovi vršnjaci dio, kako je istakla ministarka, ovih značajnih projekata”.

“Danas ćete biti pravi naučnici, rješavaćete iste probleme kao što rješavaju naučnici danas u CERN-u i imaćete pristup realnim podacima”, kazala je ministarka i dodala da će osjetiti jedinstvenu ljepotu nauke, kada budu razmjenjivali ideje i upoređivali rezultate sa vršnjacima iz drugih gradova svijeta.

Masterclass je obrazovno-istraživački program u okviru kojeg učestvuje oko 200 naučnih iz 55 zemalja širom svijeta.

Mentorka crnogorske grupe koja trenutno radi na projektu CMS u CERN-u, prof.dr Nataša Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta, učesnike je upoznala sa istraživanjem kojim se bave u Ženevi.

-Učenike je kroz program Masterclass-a vodila naučnica dr Lidija Živković, naučnica savjetnica Instituta za fiziku iz Beograda, koja radi u CERN-u.

Đaci su imali priliku da se upoznaju sa teorijskim i eksperimentalnim aspektima fizike elementarnih čestica, virtuelno uključe u CERN i postavljaju pitanja naučnicima koji tamo borave, te učestvuju u kvizu i rezultate upoređuju sa vršnjacima iz ostalih evropskih gradova.

Na Masterclass-u učestvovali su učesnici škola: Gimnazija Kotor (prof. Svetlana Milovanović), Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić (prof. Ana Vujačić i prof. Zorica Vujović), Gimnazija Pljevlja (prof. Ljubisav Boričić), Gimnazija „Slobodan Škerović“ Podgorica (prof. Nela Dubak i Vladimir Popović), Gimnazija „Panto Mališić“ Berane (prof. Nikola Bučković), Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ Bijelo Polje (prof. Lidija Gavrić), Medicinska škola Podgorica (prof. Mileva Milovanović), Gimnazija „Niko Rolović“ Bar (prof. Ines Zlatović).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније