Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

23. 03. 2018. 07:27   >>  10:35 6

NASILJE U ŠKOLAMA

"Tata će to platit', majka će završiti"

Učenici već u petom - šestom razredu nasiljem rješavaju probleme, a agresivnija djeca sve više dolaze iz imućnih porodica, pokazalo je istaživanje Sindikata prosvjete.

Zato su osmislili projekat "Otvorena škola-kulturna zona", u kojem će se van nastave družiti uzorni učenici sa onima koji imaju probleme u ponašanju.

Grupnu tuču učenika Osnovnih škola "Pavle Rovinski" i "21.maj" iz Podgorice, pokušao je da zaustavi profesor istorije i geografije Slobodan Savović, i nakon tri dana još je u šoku.

“Ja sam prvi put prisustvovao takvoj vrsti agresije među tim učenicima i naišao prvi put u radnom vijeku na tu vrstu nepoštovanja. Ranije se dešavalo da se ta djeca posrame ili pobjegnu međutim vjerujte ta djeca bila su spremna, ne da povrijede drugove već nanesu teške povrede. Prema meni i koleginici, a radili smo svoj posao ispoljena je tolika mržnja i bahatost da sam i ja očekivao da su spremni da i na nas nasrnu”, priča u nevjerici profesor Savović.

Tuče i nasilje u školama odavno nisu incidenti, već je to skoro model ponašanja. Kada je riječ o kažnjavanju učenika nastavnicima su ruke vezane.

“Škola može da da ukor nastavničkog vijeća, ukor direktora, vladanje jedan, njih to mnogo ne dotiče, ta se kazna briše na kraju godine”, navodi profesor razredne nastave OŠ "Jugoslavija" iz Bara Mićo Baltić.

Nasilnici su sve mlađi, već od petog - šestog razreda osnovne škole i uglavnom dolaze iz imućnijih porodica.

“Nasilje postaje nažalost pitanje statusnog simbola i obijesti, tata će to platit, majka će to završit”, navodi profesor Savović.

Savović i Baltić su i članovi Sindikata prosvjete i osmislili su projekat kojim bi se van škole družila agresivnija i uzorna djeca.

"Jedan učenik sa kaznom i drugi lučonoša i provode slobodno vrijeme zajedno u pozorištu, bioskopu i prirodi. Napravili smo uzor, da napravimo da dijete vidi gdje griješi, da pokuša da se indentifikuje sa boljim učenikom, da se prilagodi društvu i ispravi greške", ističe nastavnik Baltić

Za sada u projekat je uključeno 30 učenika iz Osnovnih škola "Pavle Rovinski" iz Podgorice, "Jugoslavija" iz Bara i "Olga Golović" iz Nikšića. Na polovini projekta rezultati su ohrabrujući i pokazuju da i agresivnijoj djeci nedostaju uzori, pažnja i posvećenost.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније