Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 03. 2018. 15:59   >>  15:55

OMBUDSMAN PORUČIO

Djeca najbolji promoteri njihovih prava

Ostvarivanje prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja prate brojne poteškoće, što predstavlja ozbiljan izazov za porodice, škole, lokalne zajednice i društvo u cjelini, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković.

Na konferenciji „Za snažniji glas djeteta u društvu“ prezentovani su rezultati rada dosadašnjeg saziva Mreže Zlatnih savjetnika Zaštitnika i predstavljeni njeni novi članovi.

Konferenciji, koju je organizovala institucija Zaštitnika, prisustvovali su predstavnici Skupštine, Vlade, domaćih i međunarodnih organizacija, obarzovnih ustanova i medija.

Baković je ukazao da je mogućnost slobodnog izražavanja mišljenja bitna u životu svakog djeteta- da govori o stvarima koje ga se direktno tiču i u kojima učestvuje, u skladu sa svojim psihofizičkim sposobnostima.

„Prvi je utisak da je to lako ostvarljivo - i jeste, u svim slučajevima kada se mišljenje djeteta slaže sa mišljenjem odrasle osobe. Međutim, ukoliko je mišljenje djeteta suprotno, onda nastaju problemi. I tada dolazi do izražaja takozvani zaštitnički model odraslih, a koji je prisutan i u Crnoj Gori“, rekao je on.

On je ukazao da se djeca nerijetko u sudskom i upravnom postupku saslušavaju, kako bi se ispunila zakonska forma.

„Kada je u pitanju ostvarivanje ovog prava pred nama su ozbiljni izazovi kako za porodicu, školu, lokalnu zajednicu tako i za institucije i organe i društvo u cjelini“, dodao je Zaštitnik.

Baković je podsjetio da je u Instituciji, shvatajući važnost uključivanja dječjeg mišljenja u svemu što rade, formirali Mrežu Zlatnih savjetnika 2014. godine, uvjereni da su djeca najbolji promoteri njihovih prava.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, kazao je da je prva, pionirska generacija Zlatnih savjetnika napravila značajan, istorijski važan napor za unapređenje prava djece u Crnoj Gori.

U ime prve generacije Zlatnih savjetnika govorili su Bojana Šolaja, Marija Kalezić, Milica Tapušković i Jana Rakočević.

Nova Zlatna savjetnica, Nađa Bulatović, kazala je da je srećna zbog toga što je postala članica Mreže, ali i da osjeća odgovornost zbog obaveza koje slijede.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније