Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

21. 03. 2018. 14:28 >> 20:17

SELA U ZETI

Do kuća samo čamcem

I dalje raste nivo Skadarskog jezera pa mještani pojedinih zetskih sela ovih dana žive u strahu, jer su brojne kuće odsječene. Voda je počela da ulazi u objekte, a dio mještana do svojih domova može doći samo čunom. Ipak, sudeći po situaciji s terena, ne prijeti opasnost od katastrofalnih poplava, kao 2010. godine.

Informacije s terena pokazuju da je na području Zete prirast vode u odnosu na juče 17 centimetara, što nije dobro.

Saznajemo da su, osim jednog objekta na Vranjini ugrožena još dva, koja bi mogla biti iseljena u narednih 24 sata.

Kad je riječ o Vranjini, dobra vijest je ta da mještani mogu koristiti vodu s česama, čiju je ispravnost potvrdilo ispitivanje Vododova i Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Inače, na području sela Kurilo i Bistrice u Zeti voda je ušla u nekoliko kuća. Kako padavne ne prestaju, a vodostaj jezera raste, mještani strahuju za svoju imovinu. Kako javlja reporter RTCG, neke kuće su već odsječene i do njih se može doći samo čamcem. Pojedina djeca ne mogu do škole,  jer su domaćinstva odsječena.

U Kurilu su, saznajemo, na pragu da budu ugrožene kuće porodica Bauković i Radinović, dok je u selu Bistrica samo jedna kuća potencijalno ugrožena.

Prema našim informacijama, dvije porodice su potencijalno ugrožene, a na raspolaganju su MUP i Vojska Crne Gore. Pomoć do sada niko nije tražio.

Ugrožene su kuće i u Žabljaku Crnojevića. Mještani kažu da nivo vode i dalje raste. 

Pod vodom je i put koji to cetinjsko naselje povezuje sa selom Ponari. I tamo se do kuća može samo čamcima.

Na području Plavnice je složena situacija, naročito kad je riječ o tri porodice Marković, koje su iselile stoku, ali se plaše da će voda ući u stambene objekte. I u Gostilju su ugrožena dvorišta kuća, ali nadležni prate situaciju na terenu.

Dobra vijest je i prognoza vremena, prema kojoj se očekuje sjeverni vjetar, što će ubrzati pražnjenje Skadarskog jezera i brže oticanje Bojane u Jadransko more.

Podsjetimo, nivo vode na Skadarskom jezeru od sinoć je povećan za sedam centimetara, ali za sada još nijesu ozbiljno ugroženi Virpazar i okolna naselja.

Virpazar je danas obišla ekipa barske Službe zaštite. 

"Nama je sad najbitnije na Virpazaru da se nivo vode ne popne da moramo da gasimo trafostanicu i da ne bi morali da isključujemo struju. Ali, ako bi se i to desilo, obezbijedićemo agregate za stanovnike koji ostaje na Vripazaru da živi", kazao je Darko Davidović iz Službe zaštite i spašavanja Bar.

Rukovodilac Operativnog štaba za zaštitu i spasavanje Mirsad Mulić, posjetio je ulcinj i područja blizu Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

"Ono što se može uraditi u ovakvim trenucima i ovim situacijma jeste da se pripremi stanovništvo da im se ukaže na opasnost od rizika od poplava, da se pripremi eventualna evakuacija, smještaj, hrana, voda itd", kazao je Mulić.

Kritična situacija, prema prognozama, može potrajati još dva dana, ali nadležne službe u potpunosti su spremne da odgovore na eventualne izazove i opasnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније