Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 03. 2018. 10:26   >>  10:59

CG i HRVATSKA

Saradnjom do uspješnog programa transplantacije

Hrvatsko ministarstvo zdravstva sarađivaće sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore u oblasti doniranja organa i transplantacija, kako bi ova grana medicine u Crnoj Gori doživjela afirmaciju kakvu zaslužuje u jednom zdravstvenom sistemu, zaključak je sastanka predstavnika dva ministarstva u Zagrebu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Crna Gora će iskoristiti bogato iskustvo Hrvatske u oblasti transplantacije organa, koje ih je kvalifikovalo da budu u vrhu evropske transplantacione medicine.

Oni podsjećaju da je Crna Gora u avgustu 2016.godine usvojila Zakon o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, u kome je definisan niz Pravilnika, Protokola, Uputstava i Upitnika koji prate transplantacione postupke, čije donošenje je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a koje je neophodno da bi Zakon bio u potpnosti primjenljiv.

"Paralelno sa upotpunjavanjem pravnog okvira za sprovođenje postupka transplantacije, koristićemo iskustva Hrvatske u sprovođenju kontinuirane kampanje podizanja svijesti građana o doniranju organa. Hrvatske kolege dale su podršku nastavku saradnje sa crnogorskim zdravstvenim sistemom koja je počela prije 5 godina i rezultirala potpisivanjem Protokola o saradnji u području transplantacione medicine, po kojem je pacijentima iz Crne Gore omogućen pristup Eurotransplantu", kazali su iz ministarstva.

Sastanku u Zagrebu prisustvovali su Državni sekretar Ministarstva zdravlja Crne Gore Milovan Vujović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu prof dr Vesna Miranović, Državni sekretar Ministarstva zdravstva Hrvatske Željko Plazonić, pomoćnica ministra zdravstva Hrvatske Ružica Palić Kramarić, Nacionalna koordinatorka za transplantaciju Mirela Bušić i Martina Anušić Juričić iz Zavoda za transplantaciju i biomedicinu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније