Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 03. 2018. 07:24 >> 07:20

PODACI MINISTARSTVA

Za četiri godine 77 presuda za korupciju

U prethodnoj godini 37 javnih funkcinera dalo je ostavku po nalozima Agencije za spriječavanje korupcije, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Iz tog resora su za RTCG kazali da su novoformirane institucije, kao što su Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za sprječavanje korupcije dokazale da su na visini zadatka.

“Specijalno državno tužilaštvo je u svom radu imalo 1.615 predmeta, radi se o specijalnim predmetima od kojih je preko 1.000 završeno. Što se tiče rada sudova u prethodne četiri godine imamo 77 pravosnažnih i 41 nepravosnažnu presudu u oblasti korupcije”, kazao je za RTCG pregovarač za poglavlja 23 i 24, Miodrag Radović iz Ministarstvo evropskih poslova.

MANS je u izvještaju naveo da je najviše reformi predviđenih Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 sprovedeno u pravosuđu, a najmanje u borbi protiv korupcije i saradnji sa nevladinim sektorom.

U protekle četiri godine, Crna Gora je, kažu u MANS-u sprovela samo polovinu planiranih reformi u oblasti vladavine prava.

“To su uglavnom one reforme koje se odnose na osnivanje institucija, usvajanje zakona, podzakonskih akata, osnivanje nekih organa. Međutim, da se dođe do nekih ključnih aktivnosti, tu fali rezulata ili gotovu da ih uopšte nema”, saopštila je Zorica Ćeranić iz MANS-a.

Iz Ministarstva evropskih poslova kažu da su dinamiku ostvarivanja reformi usaglasili kako nadležni, tako i predstavnici nevladinog sektora. Zato, ih kažu, čude rezultati MANS-ovog istraživanja.

“Ovaj stepen realizacije je usaglašen na nivou radne grupe u kojoj učestvuje devet predstavnika NVO-a između ostalih i MANS, koji je bio veoma aktivan u ovom periodu”, kazao je Radović.

U MANS-u tvrde da je trećina mjera djelimično realizovana, a da svaka osma planirana nije sprovedena. Poručuju da je najviše urađeno u oblasti pravosuđa a najmanje u oblastima borbe protiv korupcije i saradnje sa nevladinim sektorom.

Dijana Drašković, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније