Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

19. 03. 2018. 17:00 >> 16:55

POGLAVLJA 23 I 24

Reforme dale konkretne rezultate

Vlada je u potpunosti posvećena uspostavljanju održivih rezultata u oblasti vladavine prava, o čemu svjedoči evidentan napredak koji je napravljen protekle četiri godine, rekao je pregovarač za poglavlja 23 i 24, Miodrag Radović.

U Četvrtom izvještaju o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i pratećih dokumenata, koji je u nedjelju objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), navodi se da je Crna Gora prethodne četiri godine sprovela samo polovina planiranih reformi u oblasti vladavine prava.

Radović je agenciji MINA rekao da je donošenjem više od 60 reformskih zakona zaokružen normativni okvir, a da su formirane ključne institucije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i ojačani njihovi kadrovski kapaciteti.

On je ukazao da su preduzeti reformski napori dali konkretne rezultate.

Radović je, komentarišući ocjene MANS-a , istakao da je u oblasti pravosuđa skraćeno trajanja sudskih postupaka i smanjen broj zaostalih predmeta starijih od tri godine.

„Značajne rezultate bilježimo i u oblasti prevencije korupcije gdje je Agencija za sprječavanje korupcije, od osnivanja podnijela veliki broj prekršajnih zahtjeva, usljed kojih je došlo do pada, odnosno smanjenja kršenja zakonskih odredbi antikorupcijskih zakona. Samo tokom prošle godine je 37 funkcionera podnijelo ostavku ili je razriješeno po osnovu mišljenja Agencije“, pojasnio je Radović.

On je rekao da je u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u Specijalnom državnom tužilaštvu, od osnivanja do januara prošle godine, formirano 1.615 predmeta, od čega je 1.020 završeno.

Radović je dodao da su prošle godine pokrenute finansijske istrage protiv 116 fizičkih i četiri pravna lica.

„U protekle četiri godine, donijeto je 77 pravosnažnih i 41 nepravosnažna presuda iz nadležnosti specijalnih odjeljenja sudova, u oblasti represije korupcije što dovoljno govori o povećanju efikasnosti“, kazao je Radović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније