Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

19. 03. 2018. 15:19   >>  17:54 2

"INSPIRIŠU JEDNI DRUGE"

Ekstremizam nije limitiran na jednu religiju

Nasilni ekstremizam i radikalizam problem je koji nije zaobišao ni Crnu Goru, a nedavni napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici pokazatelj je da taj problem nije limitiran na samo jednu religiju, poručeno je danas na konferenciji povodom završetka projekta "Procjena radikalizma i nasilnog ekstremizma" održanoj u Podgorici.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, poručila je da svi zajedno moraju raditi kada je u pitanju borba protiv ekstremnog radikalizma i nasilja.

"Vlada SAD-a sa ponosom finansira analizu rizika u ovoj oblasti. Smatramo da će ovo biti veoma važno za analizu svih faktora. Izolovani pojedinci predstavljaju određene rizike. Ovaj problem nije limitaran na jednu religiju i jednu etničku grupu. Sada znamo da se ekstremisti praktično hrane akcijama jedni drugih. Oni inspirišu jedni druge da prate ovu stazu nasilja i više nego smo svjesni da nedavni napad na Ambasadu SAD-a u Podgorici podsjeća da radikalizacija nije limitirana na jednu određenu religiju. Ključno je to da se uvijek mora uključiti zajednica", kazala je Uehara.

Nikola Šaranović iz Ministarstva pravde Crne Gore, istakao je da se pitanje radikalizma i ekstremizma ne može posmatrati kvantitativno, već kvalitativno.

"Nasilni ekstremizam nije zaobišao ni Crnu Goru. Veoma je aktuelan i bez obzira na mali broj pojedinaca za koje se može kazati da pripadaju ovoj kategoriji, ovo pitanje se ne može posmatrati kvantitativno, već kvalitativno, imajući u vidu stepen društvene opasnosti koju nosi ovaj fenomen", kazao je Šaranović.

On je podsjetio da je Crna Gora realizovala brojne aktivnosti na ovom polju.

"Urađena je identifikacija grupa podložnih uticajima nasilnog radikalizma i ekstremizma i potencijalne veze sa stranim borcima. Urađena je i procjena rizika i analiza opasnosti. Lokalna policija upoznata je sa mjerama prepoznavanja pojavnih oblika nasilne radikalizacije i terorizma. Navedene aktivnosti pokazatelj su ozbiljnog i temeljnog pristupa crnogorskih institucija ovoj problematici", istakao je Šaranović.

On je rekao da su dva crnogorska državljanina krivično gonjena zbog učestvovanja u stranim oružanim formacijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније