Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 03. 2018. 18:04   >>  18:01

SERTIFIKATI ZA PEDIJATRI

Ultrazvučni pregledi kukova u svim DZ

Ministar zdravlja Kenan Hrapović uručio je sertifikate prvoj grupi ljekara, koju čine 11 pedijatara, jedan dječiji ortoped i pet radiologa, koji su uspješno završili edukativni kurs za sprovođenje ultrazvučnog pregleda kukova kod beba.

Ministar Hrapović je rekao da je cilj organizovanja ovih edukativnih kurseva jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite i preventivnih pregleda, kako bi se spriječile posljedice kasno otkrivenih bolesti.

"Cilj nam je bio da se ultrazvučni pregledi kukova kod beba sprovode na primarnom nivou zdravstvene zaštite, bez dužeg zakazivanja, isključivo u gradu u kom beba živi, što do sada nije bio slučaj. U Podgorici je do sada ova dijagnostička procedura obavljana u Institutu za bolesti djece KCCG i bile su duge liste čekanja", objasnio je Hrapović.

Kurs je organizovan na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece KCCG, a predavači na kursevima su dr Nenad Sorat i prof dr Dragoslav Nenezić.

Prof dr Nenezić je istakao da je ideja edukacije bila da roditelji u toku svojih redovnih kontrola kod pedijatra dobiju što kompletniju i što kvalitetniju uslugu za zdravlje svoje novorođenčadi.

Direktor Centra za nauku prof dr Filip Vukmirović naveo je da je projekat edukacije osmisilo Ministarstvo zdravlja uz punu podršku Kliničkog centra, i da je ovo model koji treba primjenjivati i za druge usluge koje je moguće obavljati u domovima zdravlja.

Pedijatar u DZ Podgorica dr Paša Divanović izrazila je zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja organizovalo obuku jer je kontinuirana edukacija poželjna i potrebna. Divanović je istakla da je od 23. januara, u DZ Podgorica urađeno je 197 ultrazvuka kukova djece.

Obuka je trajala mjesec dana za pedijatre i šest nedjelja za radiologe, koji su edukovani da sprovode ultrazvučne preglede beba od 3 mjeseca do navršene godine života.

Novi ciklus edukacije počinje narednog mjeseca. Kroz ovaj edukativni program proći će ukupno 90 pedijatara i radiologa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније