Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

16. 03. 2018. 15:57   >>  15:53

OKRUGLI STO U PG

"Konsultovati mještane pri gradnji elektrana"

Prilikom gradnje mini hidroelektrana, očuvanje životne sredine mora biti prioriet, a lokalne zajednice moraju biti konsultovane i uključene u proces odlučivanja, poručeno je danas u Podgorici, na okruglom stolu gdje se diskutovalo o izgradnji mini hidroelektrana na sjeveru Crne Gore, javlja agencija Anadolija.

Društvo mladih ekologa Crne Gore organizovalo je okrugli sto na temu "Održivost hidropotencijala i prirodnih vrijednosti Crne Gore sa osvrtom na planove izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Bukovici i realizovane projekte".

U Crnoj Gori od 2008. do danas odobreno je 68 projekata za izgradnju mini hidroelektrana. Ukupno je u ovom periodu izgrađeno 12 mini hidroelektrana.

Brankica Cmiljanović, iz Ministratstva održivog razvoja i turizma, kazala je da se prilikom gradnje hidroelektrana, u prvom redu mora osigurati očuvanje životne sredine.

"Izgradnja hidroelekrtarana može imati štetnog uticaja na životnu sredinu, pa je pri donošenju odluke o gradnji potrebno sagledati više aspekata", poručila je Cmiljanović.

Jelena Marojević-Galić, sekretarka "Koalicije 27", koja okuplja organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, istakla je da je od 2008. do danas odobreno 68 projekata izgradnje mini hidroelektrana, na 45 riječnih korita.

"Do sada je već izgrađeno 12 hidrocentrala. Ovom se pitanju nije prišlo sa stručne strane, jer prije bilo kakve dodjele koncesija bi se moralo konsultovati lokalno stanovništvo. Prilikom dodjele koncesija su kršeni brojni zakoni, pa smatram da je potrebno za sve projekte uraditi reviziju", smatra Marojević-Galić.

Izgradnja mini hidrocentrala na sjeveru Crne Gore posljednjih mjeseci praćena je i protestima mještana gdje se planiraju izgradnje. Tako je do sada održano nekoliko protesta građana Plava, Murine, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja. Oni traže zaštitu za rijeke, na kojima su već dodijeljene koncesije.

Milija Čabarkapa, iz nevladine organizacija "Green Home", je poručio da bi male hidroelektrane po svojoj definiciji trebalo da snadbijevaju lokalne potrošače.

"Problem je nedostatak godišnjeg ili višegodišnjeg planiranja dinamike korištenja vodotokova u energetske svrhe. Problem je i nedovoljno jasno definisane odgovornosti koncesionara i koncedenta. Primjer je rijeka Bukovica u bjelopoljskoj opštini, gdje je nakon raskida ugovora o koncesiji, rijeka ostavljena u lošem stanju", istakao je Čabarkapa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније