Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 03. 2018. 07:20 >> 16:00
3

IZVJEŠTAJ ZA 2017.

Skoro polovina zatvorenika povratnici

Prema podacima Zavoda za izvršenje krivičkih sankcija (ZIKS), od ukupno 2.157 osuđenika, koja su bila na izdržavanju kazne na kraju prošle godine, 954 su povratnika, što je oko 44 odsto, navodi se u izvještaju o radu Ministarstva pravde za prošlu godinu.

Kako stoji u izvještaju, koji je Vlada usvojila, najčešća krivična i prekršajna djela su protiv imovine 576, protiv života i tijela 221, protiv zdravlja ljudi 264, protiv javnog reda i mira 304, protiv bezbjednosti javnog saobraćaja 87.

“Tokom 2017. godine kaznu zatvoru zbog najtežih krivičnih djela izdržavalo je 210 lica (teško ubistvo 49, ubistvo 57, teško ubistvo u pokušaju 29, ubistvo na mah 1, ubistvo u pokušaju 74), a mjere bezbjednosti koje su izvršene u ZIKS-u su obavezno liječenje narkomana 52, i obavezno liječenje alkoholičara 11”, navodi se u izvještaju.

U Specijalnu pshijatrijsku bolnicu u Kotoru radi izvršenja mjera bezbjednosti obavezno liječenje zavisnika upućeno je ukupno 15 zatvorenika.

Prinudu primijenili 51 put

Tokom prošle godine zatvorski policajci su 51 put primijenili sredstva prinude. Kako se navodi u izvještaju riječ je najčešće o vezivanju, primjeni fizičke snage, upotrebi službene palice, upotrebi ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom.

“Sredstva prinude su uglavnom primjenjivana zbog odbijanja naređenja, sprečavanja samopovređivanja, učestvovanja u tuči, sprečavanja konflikta, po nalogu ljekara psihijatra i u drugim propisanim situacijama”, piše u izvještaju o radu Ministarstva pravde.

Za rad zatvorenicima isplaćeno 184.575 eura

Kada je riječ o radnom angažovanju zatvorenika, oni su radili u stolarskoj, bravarskoj, električarskoj, automehaničarskoj, frizerskoj i u elektro radionici, na farmama...

“Svakog mjeseca je bilo radno angažovano 319 zatvorenika. Zatvorenici su imali pravo na naknadu u iznosu od namjanje 30 odsto minimalne neto zarade, tako da je po tom osnovu tokom 2017. godine isplaćeno ukupno 184.575 eura”, navodi se u izvještaju.

Zatvorenicima izrečene 364 displinske mjere

U toku 2017. godine pokrenuta su 444 disciplinska postupaka protiv zatvorenika, a izrečene su 364 displinske mjere, od kojih su najčešće upućivanje u samicu i uskraćivanje pogodnosti, dok je 56 zatvorenika oslobođeno disciplinske odgovornosti.

“Najčešći disciplinski prekršaj je posjedovanje nedozvoljenih stvari i predmeta (102), narušavanje reda i mira u zatvoru (5), nepostupanje po naredbi u skladu sa zakonom (32), učestvovanje u tučama (57), odbijanje testiranja na psihoaktivne supstance (10), pozitivni na PAS (15), uništavanje tuđe imovine (5), ugrožavanje zdravlja samopovređivanjem (12), vrijeđanje i nepristojno ponašanje prema zaposlenima u Zavodu (13)”, stoji u izvještaju Ministarstva pravde.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније